D.I.C. Veritas

DORH, 03.08.2016., Županijsko državno odvjetništvo u Splitu Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 52-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv pripadnika (1964.) pričuvnog sastava milicije tzv. Republike Srpske Krajine i 92. mtbr. Benkovac zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske (3. 8. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je 52-godišnji okrivljenik 25. studenog 1992. u privremeno okupiranom području kao pripadnik pričuvnog sastava milicije tzv. Republike Srpske Krajine i 92. mtbr. Benkovac na području Zadarske županije postupao protivno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata i Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama.

Osnovano se sumnja da je naoružan ušao u kuću supružnika (1931. i 1937.) i oštećenicu snažno odgurnuo te ju natjerao da hoda ispred njega nekoliko stotina metara psujući je pogrdnim riječima, nazivajući je ustašom koja je rodila ustašu udarajući je puškom u leđa uslijed čega je ona teško tjelesno ozlijeđena (prijelom desnog rebra). Ujedno, osnovano se sumnja da ju je izvjesno vrijeme zatvorio u kuću u kojoj je bila stanica milicije, a po povratku u kuću oštećenika, osnovano se sumnja da ga je okrivljenik uhvatio i, za vrijeme dok ga je oštećenica molila da pusti njezinog supruga, ponovno nju udario puškom u rebra uslijed čega je pala na pod. Neposredno nakon toga, osnovano se sumnja da je okrivljenik oštećenika vukao prema stanici milicije udarajući ga nogama po cijelom tijelu, ubacio ga u podrum kuće i kada ga je izveo stepenicama iz podruma zatražio od pripadnika pričuvnog sastava milicije da ga ubije jer je ustaša, a kada je ovaj odbio to učiniti, okrivljenik je oborio oštećenika na pod i nastavio ga udarati nogama po cijelom tijelu te ga teško tjelesno ozlijedio (prijelom tri rebra).

Nakon ispitivanja okrivljenika, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je predložilo sucu istrage Županijskog suda u Splitu da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor temeljem odredbe članka 123. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da postoje osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da bi okrivljenik boravkom na slobodi napustio teritorij Republike Hrvatske i time postao nedostupan tijelima kaznenog postupka (okrivljenik je državljanin Republike Srbije i Republike Hrvatske, na području Republike Hrvatske nema prijavljeno prebivalište ni boravište). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.