D.I.C. Veritas

e-Veritаs, 15.09.2022, СПОРАЗУМ О КОНТРОЛИ “МЕДАК-ЏЕПА”

1. Обе стране проглашавају општи прекид ватре од 12.00 сати 15. септембра 1993. Обе стране  се слажу да неће ометати спровођење овог споразума.

2. Хрватске снаге ће напустити територију у коју су ушле 9. септембра 1993. Поновни распоред снага УНПРОФОР-а ће почети у 14,00 сати 15. септембра 1993. и завршит ће до 19,00 истог дана.

3.  Снаге УНПРОФОР-а ће почети да се распоређују и преузимају српске положаје у 12,00 сати 15. септембра 1993.      УНПРОФОР ће ући у територију коју би напустиле хрватске снаге до линије раздвајања која је постојала прије 9. септембра 1993. године. Обе стране ће гарантовати слободу кретања УНПРО- ФОР-а за ту операцију и заједничке акције.

4. УНПРОФОР ће осигура ти да не уђу српске оружане снаге или оружани појединци у подру- чја која би напустиле хрватске  снаге, и осигурат ће контролу тих подручја.

5. По распореду снага УНПРОФОР-а у подручју које ће напустити хрватске снаге УНПРОФОР ће омогућити представницима Високог комесеријата УН-а за избјеглице и Међуна- родног црвеног крста да уђу у то подручје.

6. Преговори за трајни прекид ватре посредством УНПРОФОР-а ће се обновити 48 сати након што УНПРОФОР преузме  контролу тог подручја.

Потписници:

ген. Петар Стипетић, хрватски представник

ген. Миле Новаковић, српски представник

ген. Бо Пелнас, свједок УНПРОФОР-а

(Споразум се налази у архиви Веритаса)

Веритас.инфо

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.