D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 1. mart

1991.

* Na sjednici Predsjedništva SFRJ u proširenom sastavu u Beogradu, usvojen je prijedlog o ustavno-pravnom postupku za izdvajanje iz Jugoslavije u 10. tačaka. U usvojenom prijedlogu stoji: “Jednostrane ili biletaralne odluke u pravcu tzv. razdruživanja SFRJ, odnosno otcjepljenje republika, u direktnoj je suprotnosti sa Ustavom SFRJ”. Zbog boravka u SAD-u sjednici predsjedništva SFRJ nije prisustvovao predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.

* Proglašena autonomija Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Ova oblast ima površinu oko 2.500 km² na njoj živi 135.800 stanovnika od čega 95% Srba.

1992.

* U Sarajevu oko 16.00 časova ispred Pravoslavne crkve na Baščaršiji na svadbi Milana Gardovića ubijen je njegov otac Nikola, a ranjen pokojnikov zet Radenko Mirović, pravoslavni sveštenik iz Doboja. Ovaj incident se smatra početkom rata u BiH.

1993.

* Uspostavljen jedinstven platni promet između SRJ, RS i RSK.

* U Ženevi počeli razgovori delegacije RSK s predstavnicima Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji. Razgovorima ne prisustvuje hrvatska strana.

1995.

* Predsjednik RSK Milan Martić zatražio je od Skupštine RSK da se razriješi dužnosti predsjednika Vlade RSK Borislava Mikelića. Ovom prijedlogu Martića pridružilo se i 20 poslanika Skupštine RSK.

* Kopredsjednici Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, lord Dejvid Oven i Torvald Stoltenberg, apelovali su da se nastave privremeno suspendovani ekonomski pregovori između Hrvatske i RSK, ističući svoju spremnost da lično doprinesu olakšanju pregovora i postizanju novih sporazuma.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.