D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.03.2023, Жупанијски суд у Осијеку: објаве пресуде у случају “Каранац”

Пред Жупанијским судом у Осијеку за данас је заказано рочиште за објаву пресуде у предмету оптуженог Драге Митровића због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва.

Оптужницом ЖДО у Осијеку од 14.03.2022. године на терет му се ставља да је крајем септембра 1991. године, у Каранцу, као припадник Територијалне одбране мјеста Каранац, противно правилима међународног обичајног ратног и хуманитарног права о заштити цивилног становништва, заједно с другим припадницима ТО Каранац судјеловао у незаконитим хапшењима, испитивању и злостављању цивила несрпске националности па је тако, „након што се оштећени Здравко Антић по налогу Бошка Радовановића јавио у штаб ТО Каранац смјештен у просторијама Дома културе у том мјесту, заједно с Чедом Марушићем лишио слободе ошт. Здравка Антића, везали га лисицама за столицу, испитивали га и физички злостављали ударајући га по цијелом тијелу при чему га је опт. Драго Митровић ударио дрвеним штапом, а Чедо Марушић дрвеном кухачом за топљење масти, услијед чега је ошт. Здравко Антић задобио бројне крвне подљеве, а тијело му било потпуно црно, а када би изгубио свијест они га настваљали ударати, па док сједи претучен и свезан у просторију улазе и други припадници ТО и ударају га, а међу њима Жарко Стригић и Славко Дероњић, па га Жарко Стригић испитије и при томе удара билијарским штапом по тијелу и глави, а од силине ударца му је раздерао кожу испод ока, а Славко Дероњић му је ставио нож под врат и задао му резну рану у предјелу врата, те су ошт. Здравка Антића држали три дана и двије ноћи у просторијама штаба при чему су га ноћу везали лисицама за ограду степеница, потом га ставили пред прозор, а онда извели и испред штаба показујући га као примјер другима, након чега је пуштен уз свакодневну обавезу јављања у штаб ТО Каранац, па је ошт. Здравко Антић усљед претрпљеног злостављања и страха за свој живот напустио породичну кућу и побјегао из Каранца“.

Оптужени Митровић је ухапшен 8. јануара 2022. године на аеродрому у Загребу. У истражном затвору је провео до 21. јуна 2022. године, када је уз јемство пуштен да се брани са слободе. Суди му се у присуству.

 

Veritas.info 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.