D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.10.2022, РАЗЛОЗИ ПАДА БРОЈА ПРИПАДНИКА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА У РХ

У данашњем издању Портал Новости је објавио подужи интервју са демографкињом Сањом Клемпић Богади са Института за миграције и народности (ИМИН) у Загребу о резултатима прошлогодишњег пописа становништва у Хрватској.

На питање новинара: “Број оних који су се изјаснили као Хрвати је порастао, а оних који су се изјаснили као припадници националних мањина је пао, код неких и драстично, чак и у перспективним срединама као што су Истра и велики градови. Јесу ли разлози за то асимилација, линија мањег отпора, демографске прилике или дневнополитичка збивања заснована на националистичкој реторици?, демографкиња је одговорила:

“То није тачно, број особа које се изјашњавају као Хрвати се у апсолутном смислу смањио и то скоро 10 посто, али се нешто повећао њихов удио у односу на претходни попис. Истовремено се број припадника националних мањина смањио за скоро 30 посто, што је заиста драстичан пад. Један од разлога је исељавање након приступања Хрватске ЕУ-у. Неовисно о етничкој припадности, многи од хрватских држављана искористили су ову прилику и отишли за бољим животом у иноземство. Уосталом, није занемарив ни број Срба који су током 1990-их из Хрватске отишли у Србију, имају хрватско држављанство и такође су искористили ову могућност и отишли из Србије у неку од земаља ЕУ-а. Други разлог је висока разина остарјелости особа које се изјашњавају да су припадници националних мањина, која посљедично утиче на већи број умрлих него рођених и води ка изумирању ових заједница. Међутим, осим ових демографских, разлози су и, као што сте навели, асимилација, посебно у великим градовима, скривање етничког идентитета због страха од стигматизације, а ни дневнополитичка препуцавања заснована на националистичкој реторици дефинитивно неће придонијети смањењу ових процеса.”

 

 

Veritas.info 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.