D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 1. oktobar

1990.

* Srpsko nacionalno vijeće u Hrvatskoj, na održanoj sjednici u Srbu proglasilo je srpsku autonomiju na etničkim i istorijskim teritorijama na kojima živi srpski narod, a koje se nalaze unutar sadašnje granice RH kao federalne jedinice SFRJ. U saopštenju sa potpisom Milana Babića predsjednika SNV naglašava se da je takva odluka donešena na osnovu izražene volje srpskog naroda na plebiscitu o srpskoj autonomiji, provedenom od 19. avgusta do 2. septembra ove godine.

Ukupno se, prema ovom izvještaju, izjašnjavalo 756.781 ljudi. Za Srpsku autonomiju glasalo je 756.546, protiv je bilo 172, a nevažećih listića 60. Izjašnjavanje je održano u opštinama: Knin, Benkovac, Obrovac, Gračac, Donji Lapac, Gospić, Titova Korenica, Otočac, Ogulin, Slunj, Vojnić, Karlovac, Vrginmost, Dvor na Uni, Kostajnica, Pakrac, Petrinja, Daruvar, Grubišino Polje, Garešnica, Beli Manastir, Vukovar te u djelovima opština: Sinj, Drniš, Skradin, Zadar, Duga Resa, Vrbovsko, Sisak, Novska, Nova Gradiška, Kutina, Bjelovar, Virovitica, Podravska Slatina, Orahovica, Našice, Osijek, Vinkovci, Rijeka, Pula, Imotski, Metković i Dubrovnik. Izjašnjavanje je provedeno na osnovu tačke 4. Deklaracije o suvereniteteu i autonomiji srpskog naroda, člana 157. Ustava SFRJ, člana 232. Ustava RH, navodi se u saopštenju.

* Predsjadništvo Srbije zahtijeva od Predsjedništva SFRJ da u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima zaštiti građane SFRJ srpske nacionalnost od represalija kojima su izloženi u Hrvatskoj, protivno Ustavu SFRJ, kojim je garantovana nacionalna ravnopravnost. Socijalistička partija Srbije najenergičnije osuđuje državni teror hrvatskih vlasti nad nedužnim i nezaštićenim srpskim narodom u nekim opštinama u Hrvatskoj kojim se ugrožavaju ljudska prava, mir i sloboda, i time direktno budi tragično istorijsko sjećanje i najavljuje ustaški genocid.

* Regionalni odbor SDS Bosanske Krajine izdao je saopštenje za javnost povodom dešavanja u Hrvatskoj. U saopštenju se upozorava rukovodstvo Hrvatske i najviše vlasti u Jugoslaviji, da će ukoliko ne prestanu napadi na srpski narod u Hrvatskoj pripadnici SDS-a i drugi Srbi Bosanske Krajine, biti spremni da svim sredstvima stanu u odbranu svog naroda u Hrvatskoj.

 

1991.

* U saopštenju za javnost Štaba Vrhovne komande JNA koje je ujedno upućeno predsjedniku i vladi Hrvatske i Glavnom stožeru Hrvatske vojske kaže se: “Rukovodstvo i oružene formacije Hrvatske, potpuno ignorišu sve dosad postignute sporazume o prekidu vatre. Dogovorena primirja koriste se za koncentraciju snaga i izvođenja napada na vojne objekte i jedinice. Kasarne i drugi vojni objekti napadaju se sa mnogostruko jačim snagama. Umjesto da se ukine, pojačava se blokada vojnih jedinica. Pripadnicima Armije uskraćuje se voda i hrana, što se po međunarodnim konvencijama mora obezebjediti i ratnim zarobljenicima.

Faktički se radi o svojevrsnim genocidu. Izvršeno je mnoštvo bezočnih zločina nad pripadnicima JNA. Domaća i svjetska javnost upoznati su sa nekim od njih. Zloupotrebljavaju se na sve moguće načine šikaniraju, proganjaju i uništavaju porodice pripadnika JNA. To se više ne može tolerisati. Zato Vas upozoravamo, za svaki napadnuti i osvojeni objekat JNA biće odmah uništen po jedan objekat od vitalnog značaja za Republiku Hrvatsku. Za svaki napadnuti i zauzeti garnizon biće uništeni vitalni objekti grada u kome se garnizon nalazi. To je istovremeno, upozorenje civilnom stanovništvo da se blagovremeno povuče iz tih naseljenih mjesta. Ukoliko želite da izbjegnete dalje krivoproliće i razaranja, neka lokalni organi vlasti odmah stupe u kontakt sa nadležnim komandama JNA radi omogućavanja potpuno bezbjednog izvlačenja jedinica sa cjelokupnom tehnikom i pokretnom imovinom, kao i članova porodica pripadnika Armije iz ugroženih garnizona”.

* Odlukom Saveznog sekretara za narodnu odbranu obrazovan je Štab TO SAO Krajine. Za komandanta je postavljen general u penziji Ilija Đukić, a za načelnika pukovnik Dušan Kasum.
* Predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić uputio je pismo američkom predsjedniku Bilu Klintonu, u kojem se između ostalog kaže: “..Meni, legalnom i legitimnom predsjedniku Predsjedništva SFRJ, vojska onemogućava dolazak u Beograd tenkovskom blokadom autoceste i zatvaranjem svih aerodroma u Hrvatskoj. Agresija Srbije i jugoslovenske vojske, koja je postala isključivo srpska i crnogorska… Srbijanski režim Slobodana Miloševića srušio je jugoslovensku federaciju”.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman razgovarao je u Berlinu sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Hansom Ditrihom Genšerom.

* Pripadnici ZNG presreli su na putu Pristeg – Radašinovci, opština Zadar, Bogunović Nenada (1958), njegovu suprugu Ružu sa još 4 žene i 2 muškarca, žene su puštene, a trojica muškaraca su privedeni u Biograd na ispitivanje. Dvojica drugih su pušteni kasnije kućama, a Nenadu se od tada gubi svaki trag. Do danas nije pronađen

* U Podcetinu, selu u Slunjskoj opštini na današnji dan ubijeni su civili i prve komšije: Vudragović Milan (1927) i Savić Milan (1924). Počinilac je do danas ostao nepoznat.

 

1992.

* Sa održanog kolegija MUP-a RSK u Kninu izdato je saopštenje oko razgovora Ćosić-Tuđman, u kojem se kaže: “Cijenimo napore gospodina Ćosića za mirno rješenje krize, ali ne može se dozvoliti trgovina našom teritorijom bez saglasnosti i konsultacija sa nadležnim organima RSK”. U saopštenju se podsjeća da će MUP RSK i dalje biti garanat mira i bezbjednosti RSK i siguran čuvar granica RSK.

 

1993.

* SB UN usvojio Rezoluciju 870 kojom se produžuje mandat UNPROFOR-a, u bivšoj SFRJ na dodatni period do 5. oktobra 1993. godine.

* Na današnji dan u Dobropoljcima, opština Benkovac, mjestu koje se potpuno nalazilo pod kontrolom RSK, ubijeni su Ivković Tomo (1940), Hrvat i njegova supruga Ivković Stevanija (1935), inače Srpkinja iz susjednog sela Bjelina, djevojačkog prezimena Mrkela. Policija nije uspjela da otkrije ubicu.

1995.

* Pomoćnik američkog državnog sekretara za ljudska prava Džon Šetak, koji boravi u Hrvatskoj, nakon posjete područja sa kojih su Srbi izbegli poslije hrvatske operacije “Oluja”, izjavio je da je stanje ljudskih prava dramatično, da se i dalje uništava imovina Srba, da se pale njihove kuće. Šetak je tom prilikom izjavio da se Srbima “ne može negirati” međunarodno priznato pravo povratka u svoje domove.

* U povereljivom izvještaju UNPROFOR-a dostavljenom SB UN i EU, kaže se da su pripadnici Hrvatske vojske ubili veći broj Srba, mahom starijih osoba, koji nisu izbjegli poslije hrvatske agresije na Republiku Srpsku Krajinu. Navedeno je da su Hrvati namjerno spalili i razrušili više od 60% kuća izbjeglih Srba.

* Žurnal Di Dimanš vrlo šturo i između redova objavljuje da su Hrvati počinili stravične zločine nad krajinskim Srbima na novoosvojenim područijima. Iako je većina Srba prebjegla sa svojim rukovodstvom, preostali kojih je nekoliko hiljada, prisiljeni su da, kako se navodi u izvještajima EU i UN, trpe teret hrvatskog zlostavljanja. “Mali broj Srba koji su ostali u Hrvatskoj poslije akcije “Oluja” izložen je sračunatoj neprijateljskoj politici, zasnovanoj na ubistvima, spaljivanju kuća, pljački imovine kao i na raznim zakonskim preprekama” piše u izvještaju EU u kojem se zaključuje: “Jasno je da su hrvatske vlasti u toku i poslije reintegracije Krajine teško narušile međunarodne zakone”. Dalje se tvrdi da se “ubistvima i spaljivanjima želi osigurati da se Srbi neće vratiti na ovo područje, na kojem se više od 500 godina razvijala jaka srpska kulturna zajednica”.

1996.

* Korasić Mladen (1919), ostao je nakon “Oluje” da zivi u selu Prevršac, opština Kostajnica. U oktobru mu se gubi svaki trag. Pronađen je mjesec dana kasnije. Njegova smrt proglasena je nesretnim slucajem, ali mještani su primjetili da je odmah nakon njegovog nestanka, pre pronalaska tijela, njegova kuća devastirana i sve ono što je pokušavao da sačuva proteklu godinu pokradeno.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.