D.I.C. Veritas

e-Veritas, 01. 11. 2022, На данашњи дан – 1. новембар

1886 – Доношењем Закона о оснивању Краљевско-српске академије, на традицијама Друштва српске словесности и Српског ученог друштва, основана Краљевско-српска академија. Следеће, 1887. преименована је у Српску краљевску академију. Закон о оснивању је предвидео да она “обрађује и унапређује науку, да обелодањује и иницира научна истраживања и потпомаже развој уметности”. Под њен надзор стављени су Народна библиотека и Музеј српских земаља. Имала је одсеке за природне, филозофске, друштвене науке и за уметност. Први председник био је Јосиф Панчић, за њим су следили Чедомиљ Мијатовић, Димитрије Нешић, Милан Милићевић, Јован Ристић.

1918 – Српска Прва армија под командом војводе Петра Бојовића ослободила је у Првом светском рату Београд, прешавши 500 километара под борбом за само 45 дана, у силовитом напредовању после пробоја Солунског фронта.

1944 – “Београдским споразумом” између председника Националног комитета ослобођења Југославије Јосипа Броза Тита и председника избегличке владе Краљевине Југославије Ивана Шубашића, окончани су преговори о образовању јединствене привремене владе Демократске Федеративне Југославије.

1995 – У војној бази, у америчком граду Дејтон, отпочели су преговори о мировном решењу за Босну и Херцеговину. Након три седмице мировни споразум су парафирали председници Србије и Хрватске Слободан Милошевић и Фрањо Туђман и лидер босанских муслимана Алија Изетбеговић.

2000 - СРЈ примљена у УН као 190. члан, иако је Краљевина Југославија била један од оснивача Организације уједињених нација.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.