D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 2. jun

1990.

* Knin. SKD ,,Zora” organizovalo kulturnu tribinu na kojoj je promovisano prvo izdanje ,,Zore” – knjiga Kninska Krajina prote Save Nakićenovića, drugi zbornik radova JAZU o istoriji i kulturi Srba u Republici Hrvatskoj, zatim knjiga Pregled književnog rada Srba u Hrvatskoj dr Stanka Koraća i prvi broj lista “Srpski glas” iz Topuskog.

1992.

* SAD su pristupile striktnom sprovođrnju sankcija UN prema SRJ: pored već ranije ukinutog vazdušnog saobraćaja, popisane su i zamrznute devizne reserve Jugoslavije (214 miliona dolara), otkazano je gostoprimstsvo većem broju diplomata, obustavljena je naučno tehnička saradanja.

1994.

* Američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt izjavio je da najbolje rješenje za područje pod zaštitom UN može da bude samo dogovor Zagreba i Knina, a nikako ratne opcije. Učestvujući na tribini Fakulteta političkih nauka u Zagrebu, Galbrajt je rekao da obje strane moraju biti spremne na kompromis te da bi Hrvati trebalo da budu pomireni sa činjenicom da Srbima moraju dati visok stepen autonomije. “NA nivou simbola, to može značiti i pravo Srba na sopstvenu zastavu, kao što je slučaj sa saveznim državama u SAD”, rekao je Galbrajt, dodajući da autonomija podrazumjeva široku lokalnu samoupravu koja bi obuhvatala kontrolu školstva i policije i ubiranje lokalnih poreza, te uključivanje u sve nivoe vlasti  u Hrvatskoj državi”. Što se Srba tiče oni bi trebalo da se odreknu ideje o vlastitoj državi koju”, kako je rekao, “ne bi priznala ni jedna članica UN”.

1995.

* Oko 14.00 časova srušen je most na rijeci Savi koji je spajao Staru Gradišku i Gradišku.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.