D.I.C. Veritas

Studio B, Tanjug, 25.08.2023, Ministar Milićević na Gospojinu sa Srbima u Kninu

„To je način da osnažimo naše mlade generacije, da ih povežemo sa korenima njihovih predaka, da ih inspirišemo da budu ponosni na svoje poreklo i da rade zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve nas“, poručio je Milićević.Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević najavio je da će u ponedeljak, 28. avgusta prisustvovati proslavi Velike Gospojine u manastiru Krupa nedaleko od Knina, gde će uručiti 300 bukvara i udžbenika deci koja će u Hrvatskoj pohađati dopunske škole na srpskom jeziku. „Bukvare i udžbenike za srpsku decu u Hrvatskoj nismo mogli da uručimo kako je bilo planirano u junu zbog, kako su naši susedi poručili, proceduralnih razloga. Evo, sad smo rešili sve te procedure, i ja ću, kao što sam ranije obećao u ponedeljak biti sa našim narodom u Hrvatskoj i uručiću deci bukvare na ćiriličnom pismu i srpskom jeziku“, istakao je Milićević, navodi se u saopštenju.

Ministar je danas u Vladi Srbije potpisao ugovore sa 56 udruženja i nevladinih organizacija iz zemlje i inostranstva koje su dobile sredstva u okviru Programa finansijske podrške u oblasti očuvanja i jačanja veza između Republike Srbije i dijaspore. „Izuzetno me raduje što sam ugostio predstavnike organizacija koje su se istakle u svojim naporima da očuvaju srpski nacionalni identitet, kulturu, jezik, pismo i tradiciju. Za naš Program finansijske podrške u oblasti očuvanja i jačanja veza između Republike Srbije i dijaspore prijavilo se 78 udruženja i nevladinih organizacija iz Srbije i inostranstva.

Danas, sa ponosom, potpisujemo ugovore sa 56 organizacija koje su se izdvojile svojim projektima i idejama. Odbijanje 22 aplikacije, odražava našu posvećenost kvalitetu i odgovornosti prema sredstvima koja su nam poverena od strane Vlade za podršku ovim važnim inicijativama“, rekao je ministar. On je istakao da očuvanje srpske baštine i tradicije u dijaspori nije samo pitanje očuvanja prošlosti, već i investicija u našu budućnost. „To je način da osnažimo naše mlade generacije, da ih povežemo sa korenima njihovih predaka, da ih inspirišemo da budu ponosni na svoje poreklo i da rade zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve nas“, poručio je Milićević.

U ime organizacija koje su dobile sredstva, Vladi Srbije i ministru su se zahvalili Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra Veritas i Slađana Vujičić iz Ženske poslovne mreže.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.