D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 2. oktobar

1990.

 * Borislav Mikelić, predsjednik Socijalističke partije Hrvatske, u razgovoru sa američkim novinarima, optužio novu hrvatsku vlast za nepromišljene poteze, koji bi mogli dovesti i do bratoubilačkog rata.

1991.

* Prema dogovoru sa Predsjedništvom SFRJ, JNA je napustila Brione.

* Snage ZNG-a napale su jedinice JNA kod sela Ivanice na granici Trebinja i Dubrovnika. U tom napadu je poginulo 29 pripadnika JNA.

* Franjo Tuđman je uputio pismo predsjedniku SAD, Džordžu Bušu starijem i zatražio sprečavanje katastrofe i upićivanje vojne misije, a u pismu Van de Bruku i Karingtonu sugerisao je slanje mirovnih snaga u Hrvatsku.

* Franjo Tuđaman se sastao u Italiji sa italijanskim predsjednikom Đulijem Andronetijem i premijerom Đani de Mikelisom, gde su ga isti zamolili “da još jednom pokaže samopožrtvovanu odgovornost i deblokira kasarne JNA”.

1992.

 * Na konferenciji za štampu u Beogradu predsjednik RSK Goran Hadžić povodom sporazuma Ćosić- Tuđman rekao je da ako se SRJ i Hrvatska međusobno priznaju, Krajini ostaje ono što je imala i prije rata – teritorija, koju su Srbi spremni da brane.

1994.

* U Beogradu je održan sastanak predsjednika RSK Milana Martića i predsjednika Srbije Slobodana Miloševića na kome se razmatralo stanje nastalo primjenom odluke Savezne uprave carina o blokadi zapadnog djela RSK.

* SRJ je  “hermetički” blokirala ekonomske odnose sa RSK, rekao je za agenciju Srna šef informativne službe predsjednika RSK Pero Damjanić. Po njegovim riječima stanje u zapadnom djelu RSK je posebno dramatično, jer bolesnici i ranjenici “bukvalno već umiru zato što nema goriva ni za transport najhitnijih slučajeva do zdravstvenih stanica…a zbog nestašice goriva dnevno propada na desetine vagona poljoprivrednih proizvoda”. Pritom je Damjanić optužio Beograd da, sprovođenjem “simptomatične blokade”, RSK “direktno izručuje RH”. Istim povodom vlade RSK Borislav Mikelić je za Tanjug izjavio “da će za par dana prema RSK stići sva roba koja ide iz jednog u drugi kraj RSK, a prolazi kroz SRJ i RS”, kako je dogovoreno sa direktorom Savezne uprave carina Mihaljom Kertesom.

1995.

 * U UN-u je saopšteno da pripadnici Hrvatske vojske nastavljaju da terorišu srpski narod u dijelovima RSK koje je Hrvatska vojska okupirala u avgustu i pored toga što je Hrvatska  država dala garancije da ce poštovati prava civila. Pljačka je ušla u novu još goru fazu. “Sada dobijamo informacije da pljačku napuštenih kuća najčešće vrše uniformisani ljudi”, rekao je potparol UN-a Kris Ganes. Prema njegovim riječima u RSK je od 185.000 Srba, koliko ih je na ovim prostorima živelo pre hrvatske agresije, ostalo je jos izmedju 3.700 i 4.155, uglavnom vrlo starih, koji nisu mogli pobjeći u Srbiju.

* Zagrebacki nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić, osudio je “pljačkaše i palikuće” koji su poslije progona Srba “toliko toga razorili i opustošili i opljačkali”. Kardinal Kuharić je tom prilikom rekao da ne vjeruje da je to učinila Hrvatska vojska.

* Predstavnici UNPROFORA-a u Zagrebu izjavili su da uniformisana lica nastavljaju da terorišu preostalo srpsko stanovništvo u RS Krajini i da je tamo “pljačka ušla u novu, još goru fazu”.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.