D.I.C. Veritas

e-Veritas, 02.10.2023, ŽS u Rijeci: nastavak glavnog pretresa u predmetu Donje Primišlje

Pred Županijskim sudom u Rijeci za danas je zakazano ročište za nastavak glavnog pretresa u predmetu „Donje Primišlje“ protiv opt. Rade Bjelopetrovića i dr. zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

ŽDO u Rijeci optužnicom od 20. maja 2017. godine optužilo je Bjelopetrović Radu (1958), Lisica Radu (1964), Kurjega Boru (1968) i Kurjega Predraga (1965), a terete se da su od jula 1992. do 30. avgusta 1995. godine u Donjem Primišlju na području Slunja, kao pripadnici srpske paravojne jedinice TO Donje Primišlje i 13. pješadijske brigade, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanog prava, obučani u maskirne uniforme i naoružani puškama, u namjeri ponižavanja i iživljavanja nad civilnim stanovništvom, u najmanje dva navrata zlostavljali Dušana i Anku Adžibaba, presreli ih u neposrednoj blizini mlina u kojem su boravili i da su ih 6. jula 1992. godine udarali puškama pa je od siline udaraca Anka Adžibaba izgubila svijest nakon čega su je, zajedno s danas dvoje pokojnih srpskih državljana, silovali, dok su oštećenika Dušana Adžibabu udarali kundacima.

Okr. Predrag Kurjega se tereti da je 20. jula 1993, s danas pokojnicima Nikolom Bjelopetrovićem i Zdravkom Novakovićem, ponovno presreo oštećenike te ih razdvojio nakon čega je tukao i udarao kundacima oštećenicu sve dok nije izgubila svijest nakon čega su je silovali.

Postupak se vodi u odsustvu optuženih pošto su nedostupni hrvatskim organima gonjenja.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.