D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 3. mart

1991.

* Na ulicama Pakraca i dalje  jake snage posebnih jedinica MUP-a Hrvatske ali i oklopne jedinice JNA, koje kontrolišu sve gradske prilaze, srpsko stanovništvo se mahom povuklo u prigradska naselja i srpska sela u okolici Pakraca. Na fudbalskom igralištu je održan sastanak u prisutnosti Stjepana Mesića, ministra unutrašnjih poslova RH Josipa Boljkovca, potpredsjednika Vlade RH Mladena Ramljaka, predstavnika Predsjedništva SFRJ Nenada Bućina i Bogića Bogićevića, ministra unutrašnjih poslova SFRJ Petra Gračanina i komandanta 5. vojne oblasti generala Konrada Kolšeka. Zaključilo se da se stvari u Pakracu vrate na stanje od prije 1. marta.

* Njemačka televizija prikazala je snimku u kojoj navodno  razjareni Srbi napadaju  na njemačku TV ekipu u Pakracu.

* U Beogradu i Vojvodini održani su protesni skupovi Srba protiv Tuđmana i hrvatskog rukovodstva.

1992.

* Bivši predsjednik SSSR Mihail Gorbačov izjavio je torinskom listu “Stampa” da je poglavar rimokataličke crkve papa Jovan Pavle Drugi odigrao vodeću ulogu u događajima koji su doveli do pada komunizma. “Sve što se dogodilo u Istočnoj Evropi u zadnjih nekoliko godina ne bi bilo moguće bez prisustva tog pape.”

1994.

* U Kninu je Skupštine RSK odlučila da Krajina uđe u zajednički platni promet sa SRJ i uvede jugoslovenski “novi dinar” kao zvaničnu monetu, što je pretežno učinila i RS.

* U izvještaju generalnog sekretara UN, Butrosa Galija SB UN navodi se da su četiri od šest aviona tipa “Galeb”, koje su avioni NATO-a, 26. februara napali fabriku oružja u Maglaju, doletjela sa aerodrome Udbina, u RSK, što je demantovao predsjednik RSK Milan Martić.

1995.

* Rumunski list “Romanija mare” objavio je šire izvode iz intervjua Džejmsa Harfa, direktora američke firme “Ruder Fin”, koja je od prvog dana rata u bivšoj Jugoslaviji angažovana u informacijskom ratu protiv Srbije i Crne Gore. “Džejms Harf priznaje da su vlade Hrvatske i BiH i predstavnici Albanaca sa Kosova, angažovali 1992. godine firmu “Ruder Fin” da im obezbjedi povoljnu sliku u svijetu”.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.