D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.04.2021, Saopštenje povodom hapšenja Grnović Save

Jutros je na frankfurtskom aerodromu Njemačka policija uhapsila Grnović Savu (1965), Srbina sa Banije, na osnovu međunarodne potjernice raspisane od strane Biroa Interpola Zagreb, zbog navodno počinjenog ratnog zločina na području Banije u ratu devedesetih.

Prema Veritasovim saznanjima, optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu iz oktobra 2018. godine, optuženom Grnoviću se stavlja na teret da je, zajedno sa Ranić Jovanom, kao pripadnik specijalne jedinice milicije SAO Krajine 4/5. novembra 1991. godine, u Petrinji iz vatrenog naoružanja usmrtili četvoročlanu porodicu Kozbašić: Milana (1952), Gordanu (1954), i njihovu djecu Alena (8) i Tamaru (13). Milan je bio hrvatske, a Gordana srpske nacionalnosti.

Od supruge uhapšenog, Ankice, koja je inače hrvatske nacionalnosti, doznali smo da su oni sa dvoje djece izbjegli u Srbiju u avgustu 1995. godine, odakle su 1998. godine, kao porodica mješovitog nacionalnog sastava, preko UNHCR-a, otišli na Island, gdje su radili do prije nekoliko godina, kada su se ponovo vratili u Srbiju. U Srbiju su se vratili kada je Grnović otišao u prijevremenu penziju zbog zdravstvenih problema i od tada su povremeno živjeli i u Srbiji i na Islandu, pošto su imali i sprsko i islandsko državljanstvo. Jutros je Savo krenuo u Reikjavik na Island preko Frankfurta radi neke medicinske dokumentacije zbog regulisanja penzije.

Od supruge doznajemo da je Savo znao zašto ga terete u Hrvatskoj i da je pred nadležnim sudom u Beogradu iznio svoju odbranu prije godinu dve dana u kojoj tvrdi da on nema nikakve veze sa djelom koje mu se stavlja na teret, a što su potvrdili i nekoliko svjedoka, takođe, saslušanih po hrvatskoj zamolnici takođe pred beogradskim sudom. I Savina supruga Ankica, koja sa njim živi u braku od 1979. godine, uvjerena je da njen suprug nema nikakve veze sa ubistvom porodice Kozbašić. Uostalom, da je imao bilo kakve veze sa ubistvom te porodice, ne bi ni odlazio slobodno bez ikakvog opterećenja za Island ni jutros, ni bezbroj prethodnih puta. Supruga se nada da je u pitanju greška hrvatskog pravosuđa i da je Njemačka policija uhapsila pogrešnog čovjeka i da će njen suprug uskoro biti pušten iz ekstradicionog pritovra.

Uhapšeni Grnović Savo se nije nalazio na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, na kojem je bilo 1.396 imena, uglavnom pripadnika JNA i SVK.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 179 Srba, od kojih je 69 ekstradirano u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 25-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Beograd, 04.03.2021.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.