D.I.C. Veritas

e-Veritas, 03.08.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 3. avgust

1991.

* U Beogradu je završena sjednica Predsjedništva SFRJ, kojom je predsjedavao predsjednik Stješan Mesić, Predsjedništvo SFRJ zahtijeva da se u RH odmah i bezuslovno prekinu svi oružani sukobi i druge aktivnosti koje ugrožavaju mir i bezbjednost građana i njihove imovine kao bitan preduslov za demokratski dijalog o razriješenju jugoslovenske krize.

1995.

* Na mirovnim pregovorima u Ženevi između delegacija Hrvatske i RSK nije postignut sporazum. Član hrvatske delegacije Ivić Pašalić je izjavio da su Srbi odbacili hrvatski zahtjev za “mirnom reintegracijom”. Član delegacije RSK Ilija Prijić je saopštio da je hrvatska strana odbacila sporazum koji su ponudili međunarodni posrednici.

* Portparol UN u Zagrebu Kristofer Ganes  izjavio je da su u svim sektorima “hrvatske snage” dostigle optimalan nivo angažovanja i rasporeda svojih snaga. Takođe je rakao da nema dokaza da su projektili koji su 1. i 2. avgusta pali na Gospić i Karlovac ispaljeni sa teritorija pod kontrolom SVK, a hrvatska vojska ne dozvoljava ekspertima UN  da analiziraju kratere i ispitaju lokacije sa kojih su ispaljeni projektili.

* U Zagrebu i drugim gradovima se pripremaju skloništa i utvrđuju javne zgrade.

* Predsjednik Hrvatske prekinuo je odmor i vratio se u Zagreb.

* Načelnik Glavnog štaba HV Zvonimir Čarvenko izdao je naredbu ZP Bjelovar, Gospić, Zagreb i Split da 4. avgusta, u 03.00 budu spremni za izvođenje vojne akcije “Oluja”. U naredbi su sadržani opšti cilejvi operacije “Oluja”.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.