D.I.C. Veritas

е-Veritas, 03.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 3. децембар

1991.

* Министарство спољних послова Хрватске упутило је писмо предсједавајућем Мировне конференције о Југославији лорду Питеру Карингтону у коме се констатује да се потписано примирје зараћених страна у Хрватској не поштује.

* Европски посматрачи након своје мисије у Хрватској објавили су повјерљиви извјештај у коме се као главни кривац за избијење сукоба у Хрватској оптужује ЈНА.

* Припадници ЗНГ-а су мучили, масакрирали и на крају убили Бјелац Драгана (1944) из Старог Петровог села, општина Нова Градишка. Његово мртво тјело избацила је Ријека Орљава.

* У Осијеку су припадници ЗНГ-а пнасилно одвели из породичне куће Шабановић Алију (1947). Везали су га самолепљивом траком, довели га до моста на Драви, гдје су га убили из ватреног оружја.

1994.

* Предсједник Хрватске Фрањо Туђман који се налази у посјети Аргентини, поздравио је потписивање Споразума између Книна и Загреба као важан корак ка “реинтеграцији окупираних подручја у уставно-правни поредак Хрватске.”

1995.

* У Мадриду је амерички предсједник Бил Клинтон са представницима ЕУ (предсједник Европске комисије Жак Сантер, шпански премијер Фелипе Гонзалес) потписао План о заједничкој акцији ЕУ и САД на успостављању мира у предходној Југославији. Планом су утврђена четири циља: поштовања људских права припадника мањина, избјеглица и расељених лица; осигуравање услова за успијешно функционисање Суда за ратне злочине, стварањем претпоставки за “слободне и поштене изборе” у БиХ; активирање процедуре за контролу наоружања, разоружања зараћених страна и за обнављање повјерења.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.