D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 4. april

1991.

U Beogradu je održan drugi sastanak predsjednika republika SFRJ, tema: “Referendumi i modaliteti razdruživanja”; Franjo Tuđman i Kiro Gligorov, predsjednici Hrvatske i Makedonije, predložili su savez suverenih i nezavisnih država. Predsjednik Srbije Slobodan Milošević predložio je buduće rješenje jugoslovenske zajednice u šest tačaka.

*Evropska ministarska trojka (Žak Pos, Đani de Mikelis i Van den Bruk) u razgovoru sa saveznim sekretarom za inostrane poslove Budimirom Lončarom i predsjednikom SIV-a, Antom Markovićem, izjasnili se za očuvanje Jugoslavije i izrazila želju da se kriza u Jugoslaviji riješava mirnim putem.

1992.

* U Golubiću kod Knina izvršena svečana predaja sedam helikoptera, koje će koristiti jedinice MUP-a RSK za specijalne namjene. Na helikopterima su oznake Krajinske milicije. Ova helikopterska eskadrila, kako je rečeno, znatno će da doprinese zaštiti Krajinskog vazdušnog prostora i efikasnosti jedinica za specijalne namjene. Prigodnoj svečanosti u Golubiću, osim ministra unutrašnjih poslova Milana Martića i predstavnika MUP-a RSK, prisustvovao je i Milan Babić.

 

1994.

* Provedba zagrebačkog sporazuma o prekidu vatre i razdvajanju snaga hrvatske vojske i Srba se poštuje, u Istočnom sektoru otvorene su dvije nadzorne tačke, između Nuštra i Bršadina i Vinkovaca i Mirkovaca.

1995.

* Glavni štab SVK saopštio je u Kninu da su jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protuvazdušne odbrane oborile 26. marta helikopter koji je iz Hrvatske prevozio oružje i drugu vojnu opremu za pripadnike Petog korpusa Armije BiH u Cazinskoj Krajini, Avion je oboren na području između Slunja i Otočca.

* Kopredsjednik Mirovne konferencije za bivšu Jugoslaviju lord Dejvid Oven izjavio je da se neće priznati “otcjepljenje RS Krajine od Hrvatske, Kosova od Srbije, RS od BiH i Albanaca od Makedonije.”

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.