D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 04. maj

1991.

* Predsjednišrvo SFRJ osudilo je svaku upotrebu sile u događajima koji su se dogodili u Hrvatskoj

* SIV je pozitivno ocijenio ulogu JNA i zauzeo stav da do konačnog dogovora o sudbini SFRJ nema prekrajanja granica.

1993.

* Hrvatska strana se saglasila sa naknadno traženim garancijama delegacije RSK kojom je uslovila prihvatanje Sporazuma o primjeni Rezolucije 802 SB UN, potpisanog 6. aprila 1993. Godine. Ukoliko bi Skupština RSK usvojila potpisani sporazum, u roku od 4 dana bi nastupio prekid vatre a u narednih 10 dana hrvatske snage bi se povukle na položaje od pre 22. januara.

1994.

Predsjednik SDF u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da Rezolucija 820 SB UN sprečava normalizaciju odnosa između RSK i Hrvatske, jer je njome ograničena mogućnost razvoja krajiške privrede i plasmana njenih proizvoda na svetskom tržištu.

1995.

* Četvrtog dana agresije Hrvatske vojske na RSK, hrvatske snage su otpočele sa čišćenjem terena. Sakupljana su mrtva tijela na putu od Okučana do Stare Gradiške u Novom Varošu i oko šume Prašnik. Cisterene sa vodom iz Novske, Kutine, Nove Gradiške spirale su asfalt od krvi ubijenih srpskih izbjeglica. Uništavali su dokaze o zvjerstvima i tek je onda dozvoljen pristup UNPROFOPR-u, i Međunarodnom komiteteu Crvenog krsta.

* Glavni štab SVK je saopštio da su na području Zapadne Slavonije prestala borbena dejstva i da se, u skladu s potpisanim Sporazumom o primirju, očekuje početak operacije izvlačenja civilnog stanovništva i branilaca s pakračkog područja.

* Na sastanku Vojnog savjeta RSK i RS osuđena je hrvatska agresija na Zapadnu Slavoniju i od SB UN zahtijevano je da obezbjedi oslobađanje stanovništva i vraćanje hrvatske vojske na prethodne linije razdvajanja.

* Posljednji raport Steve Harambašića, komnadanta 51. Brigade 18. Zapadno-slavonskog korpusa, prije nego mu je hrvatska avijacija prekinula veze, glasio je da su predali oružje i ono teško i lično naoružanje, ali da je istog momenta, kada je to učinjeno, HVO osuo paljbu iz svih oruđa, i po vojsci i po golorukom narodu.

* Prema Rojterovom izvještaju hrvatska vojska je zauzela srpski dio Pakraca i natjerala na predaju dijelove 18. Brigade SVK. Tom prilikom sprečen je dolazak u Pakrac specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Jasušija Akašija, koji je želeo da posreduje u predaji Srba, kao i ulazak brojnim novinarima i predstavnicima MK Crvenog Krsta.

* Kris Ganes, predstavnik UN, izjavio je da su Hrvatske grupe, i pored obećanja da će poštovati prava lokalnog srpskog stanovništva, nastavile da pljačkaju kuće u Okučanima.

* Prema izjavi predsjedavajućeg SB UN, francuskog ambasadora Žan Bertran Marimea, a na osnovu izvještaja posmatrača UN sa terena, između 800 i 1.000 hrvatskih vojnika sa tenkovima i artiljerijom u sektoru Jug, zauzevši prethodno devet osmatračkih mjesta UN, prešlo je UNPA zone. Prema istim izvorima situacija je napeta i u sektoru Istok, u okolini Osijeka i Vinkovaca. Istovremeno, portparol UNKRO Volt Natičnik je izjavio da oko 200 srpskih boraca južno od Lipika nastavlja da pruža otpor hrvatskoj vojsci.

* Jurij Čižik, portparol UN u Beogradu, rekao je da UN otvaraju koridor Pakrac-Okučani-Stara Gradiška, kroz koji treba da se povuče srpsko stanovništvo.

* U Pakracu i okolnim mjestima stradali su i do danas se vode kao nestali: Jagličić Savo (1925), Sužnjević Mirko (1930), Sužnjević Veljko (1956), Komlenac Ljubiša (1955), Kovačević Milivoj (1972), Milišić Milan (1928), Orozović Jela (1931)…

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.