D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 4. jun

1991.

* U Beogradu je održan drugi sastanak predsjednika republika SFRJ. Tema Referendumi i modaliteti razdruživanja; Franjo Tuđman i Kiro Gligorov predsjednici Hrvatske i Makedonije predložili su savez suverenih i nezavisnih država. Predsjednik Srbije Slobodan Milošević predložio je buduće rješenje jugoslovenske zajednice u šest tačaka.

* U Kninu počelo prikupljanje potpisa za povratak u zemlju četničkog vojvode Momčila Đujića.

1992.

* Komandant Glavnog štaba Teritorijalne odbrane RSK general-potpukovnik Milan Torbica preuzeo je u Kninu komandu nad odbrabenim snagama Krajine. General Torbica je u času preuzimanja komandne funkcije nad srpskom vojskom u Krajini pozvao Krajišnike na jedinstvo kao preduslov da se odbrani kako je naglasio “svaki pedalj naše Republike”.

1994.

* U Vili Dalmacija u Splitu održan zatvoreni sastanak dr Mate Granića, ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, i američkog senatora Roberta Dola. Njih dvojica su razgovarali o  pitanju reintegracije UNPA-područja.

1995.

* Rano ujutro jedinice HV i HVO-a pod komandom generala Ante Gotovine započele su ofanzivu prema položajima Srpske Vojske Krajine na masivu Dinare, na liniji prema Grahovu. Ova  vojnu operacija poznata je  pod kodnim nazivom “Skok-2”.

* Operacija “Skok 2” je trajala je od 4. do 11. juna 1995. na Dinari i Livanjskom polju. Hrvatske snage su napredovale kroz Livanjsko polje i stavile  pod artiljerijsku kontrolu put Glamoč-Grahovo-Knin, što im je omogućilo da nadziru  Cetinska dolinu, Vrličko polje kao i dio Glamočkog polja.

* Ministarstvo odbrane RSK proglasilo je mobilizaciju na području Sjeverne Dalmacije. Predsjednik RSK Milan Martić je obavjestio specijalnog izaslanika UN Jasušija Akašija o ofanzivi hrvatske vojske.

* Direktor Kninske bolnice rekao je da je ranjeno 26 boraca, od kojih je jedan borac, Dević Milan (1948),  podlegao ranama.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.