D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.07.2024, ŽS u Osijeku: glavni pretres protiv opt. Vojina Krstića i dr. zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Osijeku za dana s je zakazano ročište za glavni pretres u predmetu protiv opt. Vojina Krstića (1972), Milivoja Đorđevića (1974) i  Draženka Đokića (1957) zbog kruv. djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, optužnicom od 30.03.2021. tereti ih da su u popodnevnim i večernjim časovima 20. novembra 1991. na poljoprivrednom dobru “Ovčara”, pokraj Vukovara, postupili protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima (pripadnicima ZNG, MUP-a, dobrovoljcima te manjeg broja civila, bolesnika i ranjenika), odnosno da su kao pripadnici TO Negoslavci i radnici poljoprivrednog dobra “Ovčara”, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, sudjelovali u nečovječnom postupanju na način kojim se vrijeđa njihovo dostojanstvo. Krstić i Đorđević su, tereti ih se, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima srpskih paravojnih jedinica, formirali špalir kroz koji je bilo primorano proći od izlaska iz autobusa do ulaska u hangar najmanje 200 zarobljenika, koje su potom svi zajedno tukli kundacima pušaka, drvenim palicama, šipkama, štakama, rukama i nogama po različitim dijelovima njihovih tijela.
Krstića se tereti da ih je udarao palicom i rukama, a Đorđevića da ih je udarao puškom i s njom ih gurao prema hangaru, a po njihovom ulasku u hangar u njega su ušli Krstić i Đokić te je Krstić, tereti ga se, ranjenom zarobljeniku oteo iz ruke štaku i s njom ga udarao po glavi i tijelu. Kada je zarobljenik pao na tlo, okrivljenik ga je nastavio tući psujući ga, a Đokić je prišao jednom od zarobljenika koji je stajao uz zid te ga, tereti ga se, tukao crnom plastičnom vodovodnom cijevi po leđima.

Đokić i Krstić su uhapšeni 08.11. a Đorđević 04.11.2020. i protiv njih je bio određen istražni zatvor, iz kojeg su pušteni krajem 2021. Sada se brane sa slobode,

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.