D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.11.2022, Baza podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije

Juče su u Hagu, u okviru Berlinskog procesa, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i Grupa za nestale osobe (GNO), tijelo koje čine domaće institucije nadležne za pitanja nestalih osoba u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, pokrenule Bazu podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih uslijed oružanih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, objavljeno je pod jučerašnjim datumom na internetskoj stranici ICMP.

Uspostavljanje jedinstvene, interaktivne baze podataka slučajeva nestalih osoba osigurava da ažurna evidenciju bude u svakom trenutku dostupna široj javnosti. Baza podataka takođe omogućava porodicama nestalih osoba i drugim građanima da izvrše uvid i pregledaju postojeću evidenciju te da putem interneta dostave povratne informacije domaćim institucijama.

„Uspostavljanje ove javnosti dostupne baze podataka demonstrira regionalnu saradnju i opredijeljenost za pružanje informacija utemeljenih na činjenicama i depolitizaciju pitanja nestalih osoba,” izjavila je Kathryne Bomberger, generalna direktorka ICMP-a. “Ona takođe služi kao model šta druge zemlje u svijetu trebaju uraditi ”, dodala je.

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog programa za zapadni Balkan, je pohvalio posvećenost domaćih institucija u kreiranju jedinstvene liste slučajeva nestalih osoba, „ona osigurava transparentnost i unapređuje povjerenje kako među domaćim institucijama, tako i među porodicama nestalih osoba u cijeloj regiji, što predstavlja ključni element u pogledu odgovornosti vlada.”

Haki Kasumi, predsjedavajući Regionalne koordinacione mreže udruženja porodica nestalih rekao je: „Regionalna koordinaciona mreža pozdravlja zajednički napor institucija nadležnih za pitanja nestalih osoba u okviru GNO-a, uključujući i stvaranje Regionalne baze podataka. Uprkos dosadašnjim nastojanjima preko 11.000 osoba se i dalje vodi kao nestalo. Stoga je od ključne važnosti da se ulože dodatni napori kako bi se locirao što veći broj nestalih i kako bi njihove porodice našle smiraj.

Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije rekao je: „GNO je unaprijedila multilateralnu saradnju na rješavanju slučajeva nestalih i pomaže njihovim porodicama u pronalasku smiraja. Takava nastojanja grade povjerenje između domaćih institucija i doprinose povjernju u vjerodostojnost napora koje svaka institucija ulaže u pronalaženje i identifikaciju nestalih, doprinoseći time i depolitizaciji same problematike nestalih lica“.

Bazu podataka vodi Grupa za nestale osobe (GNO) i u njoj se trenutno nalazi ukupno 10.814 unosa. Ovaj broj će se mijenjati kako se budu prijavljivali novi slučajevi, odnosno kako se budu slučajevi rješavali. Baza podataka daje mogućnost pretraživanja po imenu, očevom imenu, prezimenu te prijavljenom mjestu nestanka. Klikom na konkretan rezultat pretraživanja, otvoriti će vam se više kategorija podataka na uvid.

Na ovom linku može ući u bazu podataka za nestale osobe: https://oic.icmp.int/index.php?w=reg_lista_pub_ter_in&x=search&l=ba

GNO predstavlja aktivni, multilateralni postkonfliktni mehanizam za saradnju. Utemeljena je na Deklaraciji o nestalim osobama koju su u Londonu 2018. godine potpisali premijeri šesnaest država učesnica Berlinskog procesa za Zapadni Balkan, uključujući i premijere država Zapadnog Balkana. GNO djeluje u skladu sa zajednički usaglašenim Okvirnom planom aktivnosti s fokusom na pitanja od važnosti za sve članice u cilju rješavanja pitanja nestalih osoba na zapadnom Balkanu. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Vlada Savezne Republike Njemačke finansiraju provođenje Okvirnog plana.

Kako bi se osigurala odgovornost, GNO podnosi godišnje izvještaje na samitima Berlinskog procesa za Zapadni Balkan i na godišnjem forumu udruženja porodica nestalih osoba s cijelog prostora zapadnog Balkana i Hrvatske.

ICMP je sporazumom osnovana međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Holandiji. Mandat joj je da osigura  saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih uslijed sukoba, povreda ljudskih prava, nesreća, organizovanog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te da im pruži pomoć u tim procesima. Jedina je međunarodna organizacija koja radi isključivo na rješavanju pitanja nestalih osoba.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.