D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.11.2022, База података активних случајева особа несталих услијед оружаних сукоба на територији бивше Југославије

Јуче су у Хагу, у оквиру Берлинског процеса, Међународна комисија за нестале особе (ИЦМП) и Група за нестале особе (ГНО), тијело које чине домаће институције надлежне за питања несталих особа у Босни и Херцеговини, Хрватској, Косову, Црној Гори и Србији, покренуле Базу података активних случајева особа несталих услијед оружаних сукоба на територији бивше Југославије, објављено је под јучерашњим датумом на интернетској страници ИЦМП.

Успостављање јединствене, интерактивне базе података случајева несталих особа осигурава да ажурна евиденцију буде у сваком тренутку доступна широј јавности. База података такође омогућава породицама несталих особа и другим грађанима да изврше увид и прегледају постојећу евиденцију те да путем интернета доставе повратне информације домаћим институцијама.

„Успостављање ове јавности доступне базе података демонстрира регионалну сарадњу и опредијељеност за пружање информација утемељених на чињеницама и деполитизацију питања несталих особа,” изјавила је Катaрiн Бомбергер, генерална директорка ИЦМП-а. “Она такође служи као модел шта друге земље у свијету требају урадити ”, додала је.
Matej Холлидаy, шеф ИЦМП-овог програма за западни Балкан, је похвалио посвећеност домаћих институција у креирању јединствене листе случајева несталих особа, „она осигурава транспарентност и унапређује повјерење како међу домаћим институцијама, тако и међу породицама несталих особа у цијелој регији, што представља кључни елемент у погледу одговорности влада.”

Хаки Касуми, предсједавајући Регионалне координационе мреже удружења породица несталих рекао је: „Регионална координациона мрежа поздравља заједнички напор институција надлежних за питања несталих особа у оквиру ГНО-а, укључујући и стварање Регионалне базе података. Упркос досадашњим настојањима преко 11.000 особа се и даље води као нестало. Стога је од кључне важности да се уложе додатни напори како би се лоцирао што већи број несталих и како би њихове породице нашле смирај.

Вељко Одаловић, предсједник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије рекао је: „ГНО је унаприједила мултилатералну сарадњу на рјешавању случајева несталих и помаже њиховим породицама у проналаску смираја. Такава настојања граде повјерење између домаћих институција и доприносе повјерњу у вјеродостојност напора које свака институција улаже у проналажење и идентификацију несталих, доприносећи тиме и деполитизацији саме проблематике несталих лица“.

Базу података води Група за нестале особе (ГНО) и у њој се тренутно налази укупно 10.814 уноса. Овај број ће се мијењати како се буду пријављивали нови случајеви, односно како се буду случајеви рјешавали. База података даје могућност претраживања по имену, очевом имену, презимену те пријављеном мјесту нестанка. Кликом на конкретан резултат претраживања, отворит ће вам се више категорија података на увид.
На овом линку може ући у базу података за нестале особе:

https://oic.icmp.int/index.php?w=reg_lista_pub_ter_in&l=ba

ГНО представља активни, мултилатерални постконфликтни механизам за сарадњу. Утемељена је на Декларацији о несталим особама коју су у Лондону 2018. године потписали премијери шеснаест држава учесница Берлинског процеса за Западни Балкан, укључујући и премијере држава Западног Балкана. ГНО дјелује у складу са заједнички усаглашеним Оквирном планом активности с фокусом на питања од важности за све чланице у циљу рјешавања питања несталих особа на западном Балкану. Влада Уједињеног Краљевства и Влада Савезне Републике Њемачке финансирају провођење Оквирног плана.

Како би се осигурала одговорност, ГНО подноси годишње извјештаје на самитима Берлинског процеса за Западни Балкан и на годишњем форуму удружења породица несталих особа с цијелог простора западног Балкана и Хрватске.
ИЦМП је споразумом основана међународна организација са сједиштем у Хагу у Холандији. Мандат јој је да осигура сарадњу влада и других органа власти у проналажењу особа несталих услијед сукоба, повреда људских права, несрећа, организованог криминала, илегалних миграција и других разлога те да им пружи помоћ у тим процесима. Једина је међународна организација која ради искључиво на рјешавању питања несталих особа.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.