D.I.C. Veritas

e-Veritas, 04.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 4. новембар

1991.

* Министарско вијеће ЕЗ на састанку у Бриселу, није формално изгласало санкције против Србије, али је отворило могућност њиховог доношења.

* У Старо Селo код Оточца упали су припадници ЗНГ и побили 5 мјештана српске националности: Милицу Алексић (1928), Николу Ћирчића (1921), Николу Диклића (1962), Милорада Дуганџију (1964), Недељка Милеуснића (1967).

1992.

* Влада РХ саопштила је да је Хрватска потпуно исцрпљена избјеглицама из БиХ и да не постоје никакве могућности за пријем нових избјеглица.

1993.

*Амерички државни секретар Ворен Кристофер поновио је у извјештају Сенату да САД подржавају “континуиранме економске санкције против Србије и Црне Горе”, а такође и рад Међународног суда за ратне злочине.

1994.

* Министри спољних послова СРЈ и Хрватске, Владислав Јовановић и Мате Гранић, наставили су у Загребу трећу рунду разговора о нормализацији односа двије земље.

* Послије сусрета са замјеником генералног секретара НАТО-а, руски министар спољних послова Андреј Козирјев рекао је да би “ширење војних операција НАТО-пакта у Босни могло озбиљно да дестабилузује међународну ситуацију”.

1995.

* У Загребу је објављена изјава Хрватског хелсиншког одбора за људска права (ХХО) у којој се изражава огорчење и осуда због бруталних злочина над српским становништвом у РС Крајини послије акције Хрватске војске.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.