D.I.C. Veritas

e-Veritas, 05.04.2023, VKS RH: sjednica žalbenog vijeća u predmetu protiv opt. Radovana Karagića i dr. zbog ratnog zločina

Pred Viskim krivičnim sudom RH za danas je zakazana sjednica žalbenog vijeća u krivičnom predmetu protiv opt. Radovana Karagića (1969) Milorada Đorđića (1960)  zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

 Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru optužnicom od 28.04.2005. tereti ih da su dana 7.08.1995. godine, u Bršadinu u blizini groblja u vrijeme okupacije mjesta od strane tzv. JNA i paravojnih jedinica, kao pripadnici teritorijalne obrane pri “Štabu teritorijalne obrane Bršadin” tzv. SAO Krajine odjeveni u uniforme tzv. JNA, Radovan Karagić naoružan pištoljem, a Milorad Đorđić automatskom puškom, došli u blizinu groblja na kojemu su Milan Majetić, Ivan Potvorski, Stjepan Sabo, Dragan Perišić, Petar Varga, Smiljan Matoš, Franjo Potvorski, Ilija Tomić, Adam Ožvalt i Petar Ristu, osobe hrvatske nacionalnosti, kao radni vod uređivali okoliš groblja. Radovan Karagić više je puta šakom i pištoljem udario po glavi Milana Majetića, a zatim Ivana Potvorskog udario šakom u glavu, oborio ga na tlo te nastavio cipelariti. Ivana Potvorskog je tukao i Milan Đorđić.

Zatim je Radovan Karagić više puta nogama udario Smiljana Matoša u leđa i u predio bubrega te šakom po ustima i pištoljem u sljepoočnicu, zbog čega je ovaj izgubio svijest. Pri tome im je Radovan Karagić govorio da se za 10 dana moraju iseliti jer će ih sve poubijati, a zatim su im naredili da idu do groba pripadnika srpskih paravojnih postrojbi Petra Mirkovića, krste se i govore “Brate Pero, mi te volimo”, što su ovi i u strahu za svoj život i učinili. Sljedećeg dana na istom mjestu Radovan Karagić radnom vodu ponovno je prijetio da se moraju iseliti jer će ih u protivnom poubijati.

Zbog izmjena Zakona o primjeni Statuta MKSJ, predmet je na postupanje dostavljen Županijskom sudu u Osijeku kao stvarno i mjesno nadležnom sudu, koji ih je u odsustvu 12.07.2022. proglasio krivima i osudio svakog na po pet godina zatvora.

 

 Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.