D.I.C. Veritas

vecernjenovosti.ba, Srna, 22.08.2023, „NISU NIKOGA MOGLI VRIJEĐATI NI RUŽITI“: Uhapšena dva muškarca u Šibeniku

DVOJICA Srba uhapšena su i procesuirana pred sudom u Šibeniku zbog objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama čime su, kako je pravosuđe procijenilo, “vrijeđali nacionalne osjećaje građana Hrvatske” i “povrijedili ugled Hrvatske”, objavio je danas Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

„Veritas“ je naveo da je riječ o D.O. /44/ iz Muškovaca kod Obrovca i R.L. /63/ iz Plavna kod Knina, da se obojica bave muzikom i da su godinama nastupali širom regiona, pa i u Hrvatskoj, gdje su ih sada kaznili zbog fotografija i snimaka na društvenim mrežama, nakačivši im prekršaj iz člana pet Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Kako objašnjavaju u „Veritasu“, na osnovu tog člana D.O. je pred Opštinskim sudom u Šibeniku kažnjen sa 1.000 evra, dok je R.L. izrečena kazna od 15 dana zatvora, s tim što je tužilac odbacio krivičnu prijavu protiv njega za krivično djelo „povrede ugleda Hrvatske“, za koje su ga teretili, ali ga je kaznilo Prekršajno odjeljenje šibenskog suda.

Hrvatski sud za R.L. navodi da je utvrđeno da je na društvenim mrežama „iz mržnje objavljivao sadržaje koji vrijeđaju nacionalne osjećaje građana Hrvatske“, a za D.O. da je „kao pripadnik muzičke grupe izvodio pjesme koje su nastale tokom 1995. godine, čiji su tekstovi Hrvatsku izvrgnuli ruglu, preziru i javnom omalovažavanju“.

– Njihovi rođaci, prijatelji i poznavaoci jedinstveni su u tvrdnji da ni njihove pjesme, niti stil oblačenja nisu nikoga mogli ružiti i vrijeđati – ukazuju u „Veritasu“.

Oni podsjećaju da je Hrvatska u maju izmijenila Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, tako što je novčane kazne višestruko povećala, pa se one kreću i do 4.000 evra za oko 90 prekršaja, za koje je moguće izreći i zatvorsku kaznu.

U „Veritasu“ ističu i da su hrvatski mediji, a za njima i većina glasila u regionu, pišući o ovom slučaju nekritički tvrdili da se izmjenama pomenutog zakona kazna povećava samo za isticanje ustaških simbola, jer je opis inkriminacije iz člana pet tog zakona ostao isti.

Kako navode, taj član predviđa kazne za remećenje javnog reda i mira na javnom mjestu „izvođenjem, reprodukovanjem pjesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika i crteža“.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.