D.I.C. Veritas

e-Veritas, 05.07.2024, ŽS u Splitu: glavni pretres u predmetu protiv opt. Petra Baljaka i dr. zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazano ročište za glavni pretres u krivičnom predmetu protiv opuženih Petra Baljaka (1956), Gorana Udovčića (1971), Dragana Gligića (1965), Drjana Paunovića (1971), Riste Popovića (1962), Miće Đokića (1955) i Bore Đokića (1965) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužnicu je podiglo  25. septembra 2013.

Optužnicom se jednom pripadniku bivše JNA, makedonskom državljaninu (1956), stavlja na teret da je tokom decembra 1991. godine u okupiranom Drnišu; tokom oružanog sukoba između legalnih vlasti Republike Hrvatske i paravojnih formacija tzv. Krajine i vojske bivše JNA, u svojstvu poručnika, protivno odredbama međunarodnog prava, naredio šestorici podređenih vojnika da nasilno uđu u kuću bračnog para hrvatske nacionalnosti.

Nakon toga je zajedno s vojnicima udarao supružnika rukama, nogama i kundacima pušaka po čitavom tijelu, a kada je njegova supruga stala zapomagati, i nju su udarili kundakom puške. Oštećenik je zadobio brojne krvne podlive, rane i napuknuće desne ruke, a okrivljenik je silom odvukao njegovu suprugu u sobu i silovao je, a po povratku u prizemlje je naredio vojnicima da pretraže kuću i uzmu sve što je vrijedno, što su oni i učinili.

Šestoricu pripadnika bivše JNA; od kojih su trojica (1971, 1965. i 1955) nepoznatog prebivališta i državljanstva, dvojica (1965. i 1962) državljani Bosne i Hercegovine a jedan (1971) državljanin Srbije, se tereti da su u navedenom događaju, kršeći pravila međunarodnog prava, pod komadovanjem istog poručnika, naoružani puškama, zajedno s njim udarali rukama, nogama i kundacima pušaka po čitavom tijelu supružnika kojeg su tjelesno ozlijedili, a potom su i njegovu suprugu udarili kundakom puške. Postupajući po naredbi okrivljenog poručnika pretražili su kuću radi prisvajanja vrijednih predmeta.

Protiv svih okrivljenika je određen pritvor i izdat nalog za izdavanje potjernice jer se nalaze u bijegu i nisu dostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

 

Veritas. info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.