D.I.C. Veritas

e-Veritas, 06.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 6. jul

1990.

* Predsjednik SDS Jovan Rašković održao je u Kninu sastanak sa predstavnicima 10 od 17 opština u Hrvatskoj u kojima je živjelo pretežno srpsko stanovništvo kao i sa srpskim zastupnicima u Saboru Hrvatske. Na ovom sastanku je jednoglasno odbačen ponuđen nacrt amandmana na Ustav Hrvatske.

1991.

* U selu Tenja kod Osijeka došlo je do vatrenog sukoba između pripadnika MUP-a Hrvatske i Zbora Narodne garde, s jedne i naoružanih srpskih civila, mještana starog dijela Tenje,  s druge strane.

* Roditelji vojnika hrvatske nacionalnosti koji vojni rok JNA služe u Srbiji doputovali su do Beograda sa zahtevom da im se djeca puste svojim kućama.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman razgovarao je u Zagrebu sa Jurijem Aleksandrovičem Kvinciskim, specijalnim izaslanikom Mihaila Gorbačova, Generalnog sekretara KPSS.

* Minirana željeznička pruga u Pakracu, počinioci nepoznati.

1992.

* U Vojnom tužilaštvu  u Zagrebu podignuta optužnica protiv Borislava Mikelića, Dušana Jovića i dr. Srba sa Banije.

1994.

“ Totalna blokada” UNPROFOR-a, u Hrvatskoj nastavljena je uz sve češće incidente između prognanika i “plavih šljemova”. Koordinator UNPROFOR-a, za “sektor Istok” Filip Korvin je rekao da “hrvatska vlada podržava blokadu”.

1995.

* U Bjelovaru je počelo suđenje pripadnicima 51. brigade 18. zapadno-slavonskog korpusa SVK (186) zarobljenim u Zapadnoj Slavoniji nakon hrvatske akcije Bljesak.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.