D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.07.2022, Saopštenje povodom izručenja Ivana Husnika alijas Ivice Atanasijevića iz Srbije u Hrvatsku

Jutros je Srbija izručila Hrvatskoj Ivana Husnika alijas Ivicu Atanasijevića (61), rodom iz Vukovara, sa poslednjim boravištem u Krušedolu, opština Irig, na osnovu molbe Ministarstva pravosuđa RH od 12. aprila 2017. godine radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 8 godina zbog navodno počinjenog ratnog zločina.

Uz molbu za izručenje priložena je presuda Županijskog suda u Osijeku od 4. novembra 1997. godine, kojom su Ivica Husnik i još pet osoba (Živojin Crnogorac, Michael Husnik, Kasim Hekić, Sava Radović i Svetislav Radović) u odsustvu proglašeni krivim da su u arpilu 1992. godine, kao pripadnici vojnih formacija tzv. JNA u Vukovaru, u više navrata, pod pretnjom silovali jednu žensku osobu i pravosnažno osuđeni od 8 do 14 godina zatvora.

Kasimu Hekiću, Mišelu Husniku i Živojinu Crnogoracu obnovljen je postupak u prisustvu pred ŽS u Vukovaru, koji je presudom iz 2002. protiv Crnogorca obustavio postupak zbog greške u identitetu, dok je Mišela Husnika i Kasima Hekića najprije oslobodio a zatim na ponovljenom postupku u martu 2007. osudio na po 7 godina zatvora, koju kaznu im je VS preinačio na po 10 godina zatvora svakom. Mišel, inače rođeni brat Ivanov, je za vrijeme izdržavanja kazne u februaru 2009. i umro u zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Nakon provedenog ekstradicionog postupka Viši sud u Beogradu, Odelenje za ratne zločine, rešenjem od 17.08.2017. godine, utvrdio je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Husnik Ivice Republici Hrvatskoj.

Ministarstvo pravde Republike Srbije rešenjem od 19. aprila 2019. godine dozvolilo je izručenje Ivice Husnika Republici Hrvatskoj.

Ivan Husnik je pod imenom Ivica Atanasijević u Srbiji pravosnažno osuđen i za ratni zločin na “Ovčari” na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, koju je izdržavao u KPZ Sremska Mitrovica.

Ivica Husnik, i pod jednim i pod drugim imenom, od 2008. do 2016, MUP-u Srbije podnosio zahtjeve za sticanje državljanstva Srbije, ali je rešenjem od 3. avgusta 2020. odbijen uz obrazloženje da je “Ministarstvo ocenilo da postoje bezbedenosni razlozi od interesa za R. Srbiju zbog kojeg zahtev imenovanog treba odbiti”.

Protiv rešenja o odbijanju zahteva za sticanje državljanstva, Husnik je 28. septembra 2020. podnio tužbu Upravnom sudu Srbije u Beogradu, u kojoj je predložio da navedeno rešenje MUP-a poništi, navodeći da ispunjava sve zakonske uslove za dobijanje državljanstva R. Srbije: pripadnik je srpskog naroda, punoljetan je, nije mu oduzeta poslovna sposobnost, nakon okončanja rata u Hrvatskoj, u kojoj je rođen, izbjegao je u R. Srbiju, dao je i pismenu izjavu da R. Srbiju smatra svojom državom, bio je u braku sa S.D. sa kojom ima dvoje sada punoljetne dece i sve troje su državljani R. Srbije, majka mu je rođena u Krušedolu 1931, koja je takođe državljanka Srbije i srpske nacionalnosti, o kojoj nije odlučeno do njegovog izručenja.

A da je usvojen njegov zahtjev za sticanje državljanstva R. Srbije, Srbija ga, prema važećim domaćim propisima i međudržavnom ugovoru ne bi ni smela izručiti Hrvatskoj.

U ovoj godini uhapšeno je sedam osoba iz bivše RSK po hrvatskim poternicama zbog ratnih zločina, od kojih je troje uhapšeno van Hrvatske, troje prilikom ulaska u Hrvatsku, a jedan na području Hrvatske.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom sveta do sada je uhapšeno 182 Srbina, od kojih je 70 ekstradirano u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 30-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posledicu gubitak obeštećenja za vreme provedeno u pritvoru.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih dela ratnih zločina nalazi 26 osoba srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

Beograd, 04.07.2022.

 

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.