D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 7. jul

1991.

* Potpredsjednik RBiH Nikola Koljević izjavio je u Banja Luci nakon obilaska graničnih opština BiH uz rijeku Unu i Savu: “Uznemirenost i strah stanovnika graničnih opština BiH sa Hrvatskom ne jenjevaju”.

* Eskalacija sukoba u Tenji. Nova Tenja, bliža Osijeku, bila je nastanjena uglavnom Hrvatima, dok je Stara Tenja bila nastanjena pretežito srpskim stanovništvom. Usljed međunacionalnih sukoba između dvije Tenje postavljena je blokada: Za života načelnik PU Osijek, Josip Reihl-Kir, je pokušavao da urazumi obe strane i da spreči eskalaciju sukoba. Nakon ubistva Reihl-Kira sukob ponovo postaje otvoren. Hrvatske snage u jutarnjim časovima započinju napad na Staru Tenju i pokušavaju da uđu dublje u teritoriju koju su Srbi smatrali svojom, ali su naišli na žestok otpor, kojom prilikom su stradali petorica pripadnika ZNG, dok su na srpskoj strani stradali Momčilović Veselko i Popovčić Ranko.

* Predjedavajući ministarskog vijeća EZ Žak Pos u pratnji Hansa van de Bruka i Žoa D. Piniera, razgovarao je na Brionima sa: predsjednikom SIV-a Antom Markovićem, predsjednicima  Hrvatske i Slovenije, Franjom Tuđmanom i Milanom Kučanom, predsjednikom Predsjedništva SFRJ Vasilom Tupurkovskim, Brankom Kostićem, Bogićem Bogićevićem, Borisavom Jovićem, Janezom Drnovšekom, saveznim sekretarom za unutrašnje poslove Petrom Gračaninom i admiralom JNA Stanetom Brovetom. Na sastanku je usvojena “Brionska dekleracija”.

* Srbi su preuzeli kontrolu nad većinsko hrvatskim selom Ćelije, koje se nalazilo na važnom strateškom položaju između Osijeka i Vukovara, a bilo je okruženo selima sa većinskim srpskim stanovništvom.

* U Šodolovcima stradali Perenčević Rade (1947) i Mlađenović Jovo, civili srpske nacionalnosti.

1992.

* Izborna komisija Republika Hrvatske utvrdila listu kandidata za predsjednika Republike, a to su: Dražen Budiša (HSLS), prof. dr Ivan Cesar (HKDS), dr Savka Dabčević-Kučar (HNS), Silvije Degen (SSH), Dobroslav Paraga (HSP), dr Franjo Tuđman (HDZ), dr Marko Veselica (HDS), i dr Antun Vujić (SDH).

* Hrvatske snage su u silovitom napadu upale na teritoriju SR BiH ka Trebinju. Nakon povlačenja JNA srpsko stanovništvo u BiH nije imalo nikavu organizovanu vojsku. Napad je izvela regularna hrvatska vojska, zajedno sa HVO, HOS-om i ABiH. Osvojene su mnoge važne kote u dubrovačkom zaleđu i ovladali su jednom trećinom Trebinjske opštine. Napad je trajao do 13 jula 1992, kada je zaustavljen i Trebinje odbranjeno Taj dan se slavi kao dan formiranja Trebinjske brigade.

 * Okružno javno tužilaštvo u Varaždinu podignulo je optužnicu protiv pilota JNA Dobrivoja Opačića i Emira Šišića, zbog ubistva posmtrača EZ, koji su stradali kada su piloti oborili njihov helikopter.

* Sedmorica šefova sedam najmoćnijih zemalja svijeta zatražila su, na sastanku u Minhenu, isključenje Jugoslavije iz Svjetske zajednice i njezinih organizacija.

1995.

* Hrvatska bi uskoro mogla pokrenuti novu ofanzivu na RSK tvrdi list “Vašington post”. Ugledni američki dnevnik piše da bi hrvatski napad na RS Krajinu mogao usljediti već krajem decembra i da bi on vjerovatno označio početak novog još krvavijeg rata na prostorima bivše Jugoslavije. “Jedno je sigurno Hrvatska neće napasti Istočnu Slavoniju, jer bi naišla na odlučan odgovor Novosadskog korpusa Jugoslovenske armije” piše Vašington post.

* Srpski predstvanici Istočne Slavonije, Branje i Zpadnog Srema izrazili su nezadovoljstvo što je većina kandidata za ministraske položaje, koje je predložio mandatar Milan Babić iz Knina – “gradića koji broji 5% ukupnog broja stanovnika Krajine”.

 

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.