D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07. 09. 2022, На данашњи дан – 7. септембар

1929 – Умро Владимир Матијевић (Горњи Будачки, Кордун, Аустријско царство, 3.8.1854 – Београд, Краљевина Југославија, 7. 9.1929) српски трговац, добротвор и оснивач најзначајнијих организација Срба у Аустријском царству / Аустроугарској.

Залагањем Матијевића и његових пријатеља и сарадника основано је око 450 српских земљорадничких задруга у Аустроугарској, које су 1896. удружене у Савез српских земљорадничких задруга. Њихова сврха је била да окупља сељаке и обучава их и пољопривредним, потрошачким и кредитним пословима, да их подстиче на штедњу и омогућава повољне кредите, уз помоћ Српске банке.

Један је од оснивача Српског привредног друштва „Привредник” које је деловало од 1897. до 1946. године прво у Аустроугарској а касније и у Краљевини Југославији, једно од најзначајнијих привредно-просветних институција српског народа.

У том периоду Привредник је на школовање за разне занате и трговину послао скоро 40.000 српске деце и омладине.

Дана 21. октобра 1946. Министарство рада Народне Републике Србије донело је решење о укидању Привредника. Сва имовина одузета, постала општенародна и стављена је под управу органа ФНРЈ.

1991 – Почела Конференција о Југославији у Хагу, под вођством лорда Питера Карингтона.

1995 – Влада СРЈ упутила је захтев Савету безбедности УН да одмах престану бомбардовања Срба у Босни.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.