D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.09.2022,  Жупанијско државно одвјетништво у Сплиту подигло оптужницу против тројице окривљеника због ратног злочина против ратних заробљеника

Многи медији у региону пренијели су вијест да је Жупанијско државно одвјетништво у Сплиту, након проведене истраге, подигло оптужницу против тројице држављана Републике Србије (1966, 1964. и 1965.) због почињеног кривичног дела ратног злочина против ратних заробљеника, која је објављена на веб-страници тога органа 31. августа 2022. године.

Првоокривљеном (1966) се ставља на терет да је од 29. септембра 1991. до 2. новембра 1991. у Книну, “током оружаног сукоба између оружаних снага Републике Хрватске и наоружаних агресорских српских паравојних јединица тзв. САО Крајине, као припадник СУП-а Книн, распоређен на осигурању заробљених припадника МУП-а РХ у болници у Книну, кршећи правила међународног права за вријеме оружаног сукоба мучио ратне заробљенике. Након што су у болницу у Книну доведена четворица заробљених рањених припадника (1969, 1967, 1967. и 1969.) МУП-а РХ, првоокривљени је, терети га се, између осталог, физички и психички злостављао првог припадника (1969) односно тукао га кундаком пушке по целом телу и глави, челу, носу, између ногу. Терети га се да је физички злостављао другог припадника (1967), док је трећег припадника (1969) терао да пије врућу воду претећи му да ће га убити ако то не учини, а четвртог припадника (1967) је тукао кундаком тражећи места на којима је рањен. Терети га се да је дозвољавао да у собу, у којој су лежали рањени заробљеници, долазе друге особе и злостављају их, а он их је и психички злостављао, при чему су заробљеници претрпели физичке повреде и психичке патње”.

Другоокривљеном (1964) и трећеокривљеном (1965) се оптужницом ставља на терет да су од 14. октобра 1991. до 2. новембра 1991. у Книну, “током оружаног сукоба између оружаних снага Републике Хрватске и наоружаних агресорских српских паравојних јединица тзв. САО Крајине”, починили наведено кривично дело.

Другоокривљеног се терети да је у својству управитеља Окружног затвора у Книну, формално одговорног за примену прописа међународног ратног права, кршећи правила међународног права за време оружаног сукоба, иако је био дужан, пропустио спречити да се ратни заробљеници муче. Трећеокривљеног се терети да је као затворски стражар, кршећи правила међународног права за време оружаног сукоба, мучио ратне заробљенике.

Након што су у Окружни затвор у Книну из болнице у Книну доведена двојица заробљених припадника МУП-а РХ (1969. и 1967) другоокривљеног се терети да је, знајући да њему подређени затворски чувари, па тако и трећеокривљеник, физички и психички муче и злостављају заробљене припаднике хрватске полиције, услед чега су они задобили вишеструке тeлесне повреде с поседицом трајно нарушеног здравља, није предузео ништа да таква противзаконита поступања спречи и казни. Терети га се да је тиме пристао на то да њему подређене особе наставе с противправним радњама и њиховим последицама. Трећеокривљеног се терети да је лично физички тукао заробљеног првог припадника (1969) нанијевши му телесне повреде.

У оптужници је предложено да се, након потврђивања оптужнице, овај поступак споји са поступком на темељу потврђене оптужнице против другоокривљеника и трећеокривљеника због кривичног дела ратног злочина против ратних заробљеника да се против окривљеника проведе поступак суђења у одсуству.

Пошто се на службеној страници ЖДО у Сплиту не наводе ни имена ни иницијали оптуженика, већ само њихове године рођења и функције у инкриминисано вријеме, то ни медији, који су пренијели ову вијест, нису навели идентитете оптуженика.

Према Веритасовим сазнањима, оптужени су: првооптужени Жељко Грбић (1966), другоптужени Стево Плејо (1964) и трећеоптужени Срђан Поткоњак (1995).

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.