D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.10.2022, Počelo suđenje Branku Tuniću Albancu za ratni zločin u zagrebačkom logoru „Rakitje“

U ODELENjU za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je počelo suđenje hrvatskom državljaninu Branku Tuniću Albancu i pripadniku hrvatske vojske za ratni zločin počinjen u septembru 1991. godine. u zagrebačkom logoru „Rakitje“.

Pošto nije dostupan srpskim pravosudnim organima Tuniću se sudi u odsustvu. Tunić je uhapšen u Sloveniji 2020. godine po potjernici iz Srbije i pošto je hrvatski državljanin o tome su obavjestili Hrvatsku, koja je istog dana otvorila postupak protiv njega. Slovenci su ga zato izručili Hrvatskoj, jer kao članica Evropske unije ima prioritet. Čim je stigao u Zagreb Tunić je pušten.

Tunić se tereti za ubistvo zarobljenog vojnika JNA Marka Utržana (20) iz Kikinde i mučenje i zlostavljanje još 16 zarobljenih vojnika JNA srpske nacionalnosti, koji su tada bili na služenju vojnog roka.

Predsednik sudskog vijeća Snežana Garotić iščitala je dokumentaciju koja će se koristiti kao dokaz u sudskom postupku, a branilac Tunića po službenoj dužnosti Andrija Marković predao je sudu pravosnažnu prvostepenu presudu Županijskog suda iz Zagreba iz1997. godine i presudu Vrhovnog suda Hrvatske iz 2001. godine, kojima je Tunić oslobođen za ubistvo Utržana. Sud je prihvatio da izvrši uvid u te presude.

Punomoćnik nekoliko oštećenih Dušan Bratić dostavio je suduskom vijeću dva dokumenta, koje je dobio od sudske uprave iz Hrvatske. U prvom iz 2001. godine se navodi da je Tunić kao stražar bio zadužen službenim pištoljem, a u drugom da su svi spisi iz tog predmeta 2013. škartirani. Drugi punomoćnik oštećenih Aleksandar Cvejić ukazao je da u hrvatskim presudama piše da je Tunić u vreme kad mu se sudilo bio zaposlen u hrvatskoj vojsci, kao i da ni jedan dan nije bio u pritvoru.

Suđenje se nastavlja 18. novembra kada će biti pozvani da daju izjave majka i sestra Marka Utržana Vera Utražan i Jelena Karanović.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.