D.I.C. Veritas

e-Veritas, 07.11.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 7. новембар

1991.

* У Риму је основан Савјет НАТО-а, за сарадњу са земљама Источне Европе. Министри дванаесторице донијели одлуку о санкцијама према Југославији.

* У старом Селу код Оточца припадници ЗНГ убили Бобић Драгицу (1915) и Жунић Милку (1913).

1994.

* У Дивуљама код Сплита почели разговори стручних група Хрватске и РСК у оквиру преговора о економским питањима.

* Педесетогодишњицу прославе ослобођења Сплита стотинак антифашиста обиљежило је скандирањем „Тито, Тито!“, што је градско вијеће одмах осудило као „провокацију и увреду“. А готово истовремено предсједник Хрватске Фрањо Туђман је предложио оснивање комисије за прославу педесете годишњице ослобођења од фашизма, истичући да је „ЗАВНОХ (Земаљско антифашистичко вијеће народног ослобођења Хрватске) својеврстан темељ Хрватске ка својој независности“.
1995.

* Савјет безбједности УН затражио је од Хрватске да престане с кршењем људских права у РС Крајини.

* По мишљењу Војислава Коштунице, предсједника ДСС, преговори у Дејтону ће завршити мировним споразумом који ће донијети мир без правде, заснован на највећем етничком чишћењу у овом рату, обављеном у РС Крајини.

* Бивши министар спољних послова СР Њемачке, Ханс Дитрих Геншер, и римокатолички поглавар, папа Јован Павле II, својом су непосредном сагласношћу и подршком за разбијање претходне Југославије одлучили о њеној крвавој судбини, јавно је објелоданио посљедњи предсједник Предсједништва СФРЈ Стјепан Месић у емисији приватне словеначке ТВ мреже „МТВ“. Месић је изјавио „да је дошао у Београд на највишу савезну функцију да посредством тадашње југословенске дипломатије ступи у везу са најутјецајнијим међународним факторима и увјери их у бесмисленост опстанка Југославије “. „Идеја о разбијању Југославије желио сам да пренесем онима који су имали најјачи утјецај на њену судбину Геншеру и Папи. Са Геншером сам се сусрео чак три пута. Он ми је омогућио контакт са Светом столицом. Папа и Генешер сложили су се са потпуним разбијањем СФРЈ“, тврди Месић.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.