D.I.C. Veritas

е-Veritas, 07.12.2022, Идентификовани и посмртни остаци Лончар Стевана и Живковић Симе са Кордуна.

Према званичном саопштењу Министарства хрватских бранитеља, 28. октобра о.г. на Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу проведена је “завршна идентификација посмртних остатака несталих и смртно страдалих особа у Домовинском рату”, којом приликом су завршно идентификовани посмртни остаци осам (8) особа, који су ексхумирани на подручју Сисачко-мославачке, Личко-сењске те Задарске жупаније, чији је прелиминарни идентитет утврђен методом анализе ДНК, без навођења имена идентификованих особа.

Због Веритасовог залагања за принцип да свака жртва, без обзира којој је страни за живота припадала, мора имати име које се мора јавно навести и када се идентификују и сахрањују њени посмртни остаци, Веритас је у своим саопштењима од 29. октобра и 25 новембра о.г. објавјо основне личне податке те околности, начин, вријеме и мјесто страдања три идентификоване жртаве, сви српске националности, док нам идентитет осталих идентификованих у то вријеме није био познат.

У међувремену смо дошли до информације о још двије идентификоване особе такође српске националности:
- Стеван Мирка Лончар (65) из Утиња Врело код Војнића. Стеван је у акцији “Олуја” са комшијама кренуо у егзодус према Двору на Уни и код Жировца избјегличку колону су напали припадници ХВ. Млађи су се разбјежали а Стеван је остао у тракторској приколици јер је због болести био тешко покретљив, из које су га одвели припадници ХВ и од тада му се губио траг. Његови посмртни остаци су ексхумирани 2007. са групног гробља у Петрињи. Сахрањен је 15. новембра у породичну гробницу у родном селу.

- Симо Милована Живковић (68), из Крњака код Карловца. Симо је у акцији “Олуја” са комшијама кренуо у егзодус према Двору на Уни и на путу испред Двора погинуо је од гелера приликом гранатирања избјегличке колоне. Његови посмртни остаци су такође ексхумирани 2007. са групног гробља у Петрињи. Немамо информацију о сахрани.

 

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.