D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 8. maj

1989.

* Slobodan Milošević izabran je za predsednika Predsjedništva SR Srbije.

1990.

* Savezno Izvršno Vijeće SFRJ objavilo je program za rješavanje situacije u zemlji pod nazivom “11 tačaka za mir”.

1991.

* Britanski Times citirao je predsjednika RH Franju Tuđmana koji je rekao  da će Hrvatska bude li napadnuta, tražiti vojnu pomoć od Vašingtona I Londona

1992.

* Sabor Hrvatske po hitnom postupku i pod pritiskom EZ usvojio je Prijedlog za donošenje ustavnog zakona o izmjenama i dopunama Ustavnog zakona o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica i manjina u RH. Ovim zakonskim aktom se predviđa formiranje dva srpska autonomna kotare: Knin i Glina, s opštinama u kojima Srbi čine natpolovičnu većinu. Za Prijedlog je glasalo 210 zastupnika, 14 je bilo protiv. Predsjednik RH Franjo Tuđman je tom prilikom rekao, u vezi sa spornim teritorijama, da će se, ukoliko ta pitanja ne budu riješena političkim putem, “izgubljene teritorije povratiti oružjem”.

* Visoki komeserijat UN za izbjeglice u svom vanrednom izvještaju o stanju u bivšojb Jugoslaviji navodi da je do 3. maja na ovim prostorima raseljeno 1.022.529 ljudi.

* Predsjedništvo SRJ prihvatilo je ostavku načelnika Generalštaba oružanih snaga Jugoslavije i vršioca dužnosti saveznog sekretara za narodnu odbranu general-pukovnika Blagoja Adžića. Na njegovo mjesto je postavljen general pukovnik Života Panić. Osim toga, Predsjednišrvo je razriješilo dužnosti komandanta druge vojne oblasti general-pukovnika Milutina Kukanjaca i penzionisalo 38 generala i admirala.

1995.

*Predsjednik Vlade RSK Borislav Mikelić izjavio je da se primirje potpisano 3. maja, sem sporaduičnih sukoba u sektorima Sjever i Jug, uglavnom poštuje, kao i da je kod Gradiške razminiran most kako bi se stanovnici Zapadne Slavonije, koji to žele, mogli priključiti izbjeglima u RS.

* MIP Hrvatske saopštio je da se hrvatske snage povlače iz sektora Istok i Jug i da će Hrvatska poštovati Sporazum o prekidu vatre od 29.03.1994. kojim je predviđeno razdavajanje snaga na 10 kilometara.

* SB UN je, pored zahtijeva objema stranama da se povuku na pređašnje linije razdvajanja izrazio zabrinutost zbog činjenice da se povlačenje ne odvija u skladu sa datim obećanjima, dok su predstavnici UNKRO izjavili da “nisu zadovoljni dosadašnjim povlačenjem hrvatskih vojnika”

* Na konferenciji za štampu portparol UN u Beogradu Jurij Čižik rekao je da hrvatske vlasti još uvijek ne dozvoljavaju pristup predstavnicima mirovnih snaga na šire područje Zapadne Slavonije.

* U svom izvještaju o zbivanjima u Zapadnoj Slavoniji list “Njujork tajms” piše da je na putu između Okučana i Stare Gradiške poginulo najmanje stotinu srspskih civila, ali da nema tragova granata niti mitraljeskih zrna. U Izvještaju se dalje tvrdi da su veliki gubici i kod Medara gde su u napadu učestvovali i avioni. Po rečima dopisnika u Novom Varošu se “miješa zadah smrti” sa “mirisom deterdženta” kojim hrvatska vojska pere cestu.

* Predsjednik Hrvatske Tuđman, nakon prisustva na pariskoj proslavi 50. godišnjici  pobjede nad fašizmom, otputovao je u Moskvu na svečanu proslavu Dana pobjede.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.