D.I.C. Veritas

e-Veritas, 08.07.2024, Saopštenje povodom optužnice protiv osmorice Srba iz Baranje

Nedavno je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku na svojoj internetskoj stranici objavilo saopštenje da je 17. juna 2024., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv osmorice državljana Republike Hrvatske (1935, 1967, 1969, 1960, 1957, 1959, 1959. i 1960) zbog počinjenih krivičnih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Okrivljeni se  terete da su od 15. avgusta 1991. do 20. novembra 1991., u Karancu, nakon neprijateljske agresije i okupacije mjesta Karanca od tzv. JNA i srpskih paravojnih jedinica, kao pripadnici srpskih paravojnih jedinica počinili navedeno krivično djelo, odnosno da su prvookrivljeni kao stvarni komandant Teritorijalne odbrane Karanca, a ostali okrivljenici kao pripadnici TO Karanca, postupili protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civilnog stanovništva, tako što su zlostavljali ukupno sedamnaest civila, koji su zbog traume i straha od daljnjih zlostavljanja, sa svojim familijama iselili iz Karanca.

U optužnici se navodi da 1, 4, 5. i 7. okrivljeni nisu dostupni hrvatskom pravosuđu. 2. i 6. okrivljeni se nalaze u zatvorima u RH s obzirom da su prethodno izručeni zbog počinjenih drugih krivičnih djela.

U odnosu na njih je zatraženo od država iz kojih su izručeni (Bosna i Hercegovina, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske) dodatno izručenje kako bi se krivični postupak u odnosu na njih mogao voditi i za ovo krivično djelo. Trećeokrivljeni je izručen RH na osnovu “evropskog uhidbenog naloga” izdanog u ovom predmetu i nalazi se u istražnom zatvoru u Osijeku.

Pošto se u optužnici ne navode ni imena ni inicijali optuženih, a nije bilo ni javno objavljenih informacija o hapšenjima optuženih, a imajući u vidu da su čak trojica već u hrvatskim zatvorima, “Veritas” se dao u potjeru da utvrdi identitet optuženih, te kada su i gdje pohapšeni.

Nakon prikupljenih podataka u mogućnosti smo da obavijestimo javnost da su nam poznata imena šestorice optuženih. To su: Boško Đurković (1935), Boro Marušić (1960), Žarko Strigić (1957), Milenko Marić (1959), Savo Joković (1967) i Boško Joković, svi iz Karanca kod Belog Manastira, od kojih najmanje trojica imaju i državljanstvo Republike Srbije.

U hrvatskim zatvorima nalaze se: Milenko Marić, izručen iz Velike Britanije po drugi put u aprilu prošle godine za isto krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, za koje je prvi put bio nepravosnažno  oslobođen a drugi put nepravosnažno osuđen na pet godina zatvora;  Savo Joković, uhapšen 2021. u  BiH, odakle je izručen u Hrvatsku, gdje izdržava kaznu zbog krivičnog djela ubistva, i njegov rođeni brat Boško Joković, koji  je prije 17 mjeseci izručen iz Njemačke, gdje je i uhapšen  na osnovu “evropskog uhidbenog naloga” izdanog u ovom predmetu. Raspolažemo  i informacijom da je prije izvjesnog vremena na osnovu “evropskog uhidbenog naloga” izdanog u ovom predmetu u Velikoj Britaniji uhapšen i Boro Marušić, koji iz kućnog pritvora čeka skorašnje izručenje u Hrvatsku.

Podizanje ove optužnice protiv osmorice Srba zbog navodnog ratnog zločina (inkriminacije iz optužnice teško da se mogu podvesti pot krivično djelo ratnog zločina) popratilo je tek nekoliko medija u Hrvatskoj a u Srbiji, koliko smo ispratili, nije niko, dok hapšenja optuženika niko nije popratio ni u Hrvatskoj ni u Srbiji ni u zemljama hapšenja.

U prvoj polovini jula ove godine pred četiri županijska suda u Hrvatskoj u predmetima ratnih zločina ročišta za glavni pretres zakazana su u 16 predmeta u kojima je obuhvaćeno ukupno 48 optuženika, svi pripadnici bivših JNA i SVK, osmorici se sudi u prisustvu, od kojih su dvojica u istražnom zatvoru,  a ostalima se sudi u odsustvu. Sva ova suđenja održavaju u potpunoj medijskoj tišini.

To znači da su procesuiranja Srba i pripadniika JNA pred hrvatskim pravosudnim organima za krivična djela ratnih zločina postali rutina i svakodnevnica poput saobraćajki pa se za njih više ne interesuji, ni mediji ni u Hrvatskoj ni van nje.

Na osnovu međunarodnih potjernica, koje je raspisalo hrvatsko pravosuđe, širom svijeta je do sada, po “Veritasvoj” evidenciji, uhapšeno najmanje 192 Srbina, od kojih su 79 i ekstradirana u Hrvatsku. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnog djela ratnih zločina nalazi 27 osoba srpske nacionalnosti, od kojih je 14 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presude.

U Beogradu, 08.07.2024.

P R E D S J E D N I K
Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.