D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 9. mart

1991.

* Demonstracije na Trgu republike u Beogradu 9. marta 1991. godine su bile prvi veliki miting opozicionih stranaka protiv režima Slobodana Miloševića. Povod za demonstracije bilo je traženje ostavke generalnog direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i ministra policije Radmila Bogdanovića, ali su se kasnije pretvorile u demonstracije protiv Slobodana Miloševića. U masovnim demonstracijama na beogradskim ulicama dve osobe su izgubile život. Kasno uveče je uhapšen lider SPO-a Vuk Drašković.

1992.

* Komisija SIV-a za koordinaciju rada saveznih organa za saradnju sa snagama zaštite UN-a, kojom predsjedava Aleksandar Mitrović usvojila je Prijedlog odluke o ustupanju bez naknade vojnih i drugih objekata na korišćenje UNPROFOR-a.

* U Briselu je, na incijativu državnog sekretara SAD Džejmsa Bejkera održan sasatanak u okviru “Transnacionalne saradanje” sa šefovima diplomatije EZ, da bi se prevazišao privremeni raskorak u odnosu na jugoslovensku krizu, prije svega u pogledu priznavanja Slovenije i Hrvatske. Usvojena je Deklaracija o priznavanju jugoslovenskih republika. Usvojena su i tri načela za rješavanje jugoslovenske krize: 1) pravo nacionalnih grupa za samoopredeljenje; 2) nepovredljivost i nepromenjivost granica silom; 3) ukoliko ova dva principa dođu u koliziju, sporovi će se rešavati mirnim putem, uz posredovanje međunarodne zajednice.

1992.

* U Bruxellesu završena deseta konferencija o Jugoslaviji, na kojoj je otvorena ostavinska rasprava o baštini raspale države.

1993.

* Predsjednik Vlafde SRJ, Radoje Kontić, zatražio je u pismu generalnom sekerataru UN Butrosu Galiju, da se produže mandati mirovnim snagama poslije 31. marta 1993. i da se obezbjedi njihovo efikasno funkcionisanje.

* Na benkovačkom ratištu u okviru akcije “Maslenica” stradali su od granata su stradali: Miljević Olga (1926) u Biljanima Gornjimi i Španović Tihomir(1968) u Pridrazi.

1994.

* General zbora Hrvatske vojske Anton Tus u razgovoru za Večernji list je rekao da odlučan američki angažman i savez žrtava agresije efikasno mogu poništiti srpsku strategiju ostvarenja ratnih ciljeva.

1995.

* Zbog nemogućnosti dopreme namirnice u bihaćki džep, UNHCR suspendirao pomoć UNPA – područjima.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.