D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.06.2022, Saopštenje povodom hapšenja Beograđanina od strane hrvatske policije

Na službenoj internetskoj stranici Policijske uprave vukovarsko-srijemske 8. juna objavljena je vijest da je u ponedjeljak, 6. juna prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Tovarnik uhapšen 65-godišnji hrvatski državljanin iz Beograda, ne navodeći njegovo ime, zbog sumnje “da je tokom 1991. i 1992. godine u srpskim logorima u Stajićevu, Sremskoj Mitrovici i Nišu kao ispitivač verbalno i fizički zlostavljao zatočene pripadnike oružanih jedinica Republike Hrvatske zadajući im pri tom velike patnje i povrede tjelesnog integriteta” čime je počinio krivično djelo ratnog zločin protiv ratnih zarobljenika na štetu više osoba, koju su vijest prenijeli i mnogi mediji u regionu.

Veritasu je poznat identitet uhapšenog Beograđanina i okolnosti pod kojim je uhapšen, ali poštujući želju njegove porodice njegovo ime još ne objavljujemo.

Prema informacijama kojima raspolažemo, uhapšeni Beograđanin je u inkriminisano vrijeme bio sudija Vojnog suda u Beogradu. Njegove kolege, koje smo kontaktirali i koje ga dobro poznaju, navode da su sigurni da dotični prilikom ispitivanja osumnjičenih pripadnika ZNG prema njima nije primjenjivao ni verbalno ni fizičko maltretiranje. Od njegovih prijatelja i rođaka doznajemo da već godinama odlazi u rodnu Liku, gdje je obnovio i porodično imanje, i da do sada nije imao nikakvih problema sa hrvatskim organima krivičnog gonjenja. Upravo zbog toga i smatraju da su mu kao osvetu za podizanje beogradske optužnice protiv hrvatskih visokih oficira za zločin na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti počinjen 7. i 8. avgusta 1995. nad krajiškim izbjeglicama, na brzinu “sklepali” krivičnu prijavu za navodne zločine nad zarobljenim pripadnicima ZNG u sabirnim centrima u Srbiji.

Prema Veritasovim saznanjima, zbog navodnih zločina nad hrvatskim ratnim zarobljenicima u logorima za ratne zarobljenike Stajićevo, Begejci, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška istraga je vođena pred Županijskim sudom u Osijeku od 2008. do 2012. godine, koja je rezultirala podizanjem optužnice po komandnoj odgovornosti protiv potpukovnika Miroslava Živanovića i generala Aleksandra Vasiljevića. Protiv Vasiljevića postupak je u fazi glavnog pretresa, dok je protiv Živanovića postupak obustavljen zbog smrti.

Upravo činjenica da se deset godina po završenoj istrazi podnosi i još neka krivična prijava protiv istražnog sudije, čije ime nije ni jednog trenutka bila tajna pošto se nalazilo u sudskim spisima koji su 14. avgusta 1992. predani hrvatskoj strani prilikom razmjene zarobljenika u Nemetinu, ide u prilog zaključku da je ovo hapšenje zaista čin osvete za “beogradsku optužnicu”.

Inaće, ovo je već peto hapšenje osoba srpske nacionalnosti u ovoj godini. Dvojica su su uhapšeni prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku (Milorad Trivunović i Beograđanin), jedan je uhapšen prilikom slijetanja na zagrebački aerodrom po povratku iz Velike Britanije (Drago Mitrović), jedan je uhapšen u svom selu kod Vukovara (Boško Karalić), dok je peti uhapšen početkom maja ove godine u Norveškoj po evropskom nalogu za hapšenje (Svetozar Okanović), koji je jedini od pomenutih od ranije bio na spiskovima procesuiranih za ratne zločine od strane hrvatskih pravosudnih organa.

U odluci Ustavnog suda RH od 15. februara o.g. u predmetu “Kušić” navode se podaci da je do 30. septembra 2021. pokrenuta istraga zbog krivičnog djela ratnog zločina počinjenog tokom “Domovinskog rata” protiv ukupno 3.736 osoba, te su donesene osuđujuće presude protiv 666 osoba, te da je, prema podacima koje je Hrvatska dala Odboru ministara Savjeta Evrope, između 2012. i 2020, pokrenuto 272 novih istraga ratnih zločina, što je u prosjeku 35 po godini.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 26 pripadnika bivše JNA i SVK, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

U Beogradu i Banja Luci, 09.06.2022.

 

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.