D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.06.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 9. jun

1991.

* U Hrvatskoj obilježena proslava 120-godina rođenja Stjepana Radića. Na Svečanoj Akademiji u tu čast govor je održao i predsjednik Hrvatskog Sabora Žarko Domljan.

* U Pakracu je, na cesti ka Omanovcu,  iz zasjede ubijen hrvatski policajac Vlado Laučan (1961), koji je na dužnost u policiji stupio 3.marta 1991. Iako je hrvatska strana odmah imala osumnjičenog kojeg su navodno jurili, a koji se sakrio u srpsko selo, niko do danas nije procesuiran za ovaj zločin. Vladu Laučana, slave kao prvu žrtvu u Pakracu, na njegovu sahranu se skupilo svo hrvatsko stanovništvo iz Pakraca i okolnih sela. Stanje u Pakracu je, uz sva miniranja i međunacionalna koškanja koja se predhodila ovome događaju, postajalo sve napetije.

1992.

* Hrvatsko Vrhovno državno vijeće na čelu sa predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom je “polazeći od potrebe hrvatskog naroda da poštuje sve žrtve” predložilo da se, radi nacionalnog o ideološkog pomirenja u Hrvatskoj, u Jasenovcu, uz žrtve ustaškog terora NDH – Srbe, Jevreje, Rome i Hrvate – sahrane i posmrtni ostaci izginulih ustaša i domobrana.

1995.

* Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izjavio je da normalizacija odnosa između Srbije i Hrvatske najvažniji uslov mira na prostorima bivše Jugoslavije.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.