D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.09.2022, Идентификација жртава из Медачког џепа

Хрватска је по завршеној акцији „Медачки џеп“ предала српској страни 52 тијела; припадници УНПРОФОР-а су, након што су у директној борби ушли у ово подручје, извукли још 18 тијела; два тијела су извукли припадници СВК; једно тијело је пронађено у априлу 1994. године. У мају 2000. године истражиоци Хашког трибунала проналазе још 11 лешева скривених у једној септичкој јами у Госпићу. Од укупно 84 пронађена посмртна остатка, још је седам остало неидентификовано. На листи несталих води се још 11 лица, међу њима 7 цивила просјечне старости 71 годину, од којих су 4 жене.

Korenica: Identifikacija srpskih žrtava hrvatske operacije „Medački džep“, 1993. Foto: DIC Veritas

Korenica: Identifikacija srpskih žrtava hrvatske operacije „Medački džep“, 1993. Foto: DIC Veritas

Мртва тијела погинулих бораца, цивилног становништва и припадника милиције добијена су на размјени са хрватском страном која је за ту прилику организована 17.09.1993. године. Процес судско медицинске обраде и идентификације мртвних тијла обављен је у просторијама радне организације „ДМБ“ у Кореници. У саставу екипе која је обављала судско медицински преглед и идентификацију, поред љечника специјалисте судске медицине доктора Жељка Карана и његовог помоћника, стално су учествовали и на лицу мјеста били присутни: надлежни јавни тужилац, надлежни истражни судија, криминалистички техничар са фотографском и видео опремом, те сетом за дактилоскопску анализу, као и неколико помоћних раника које је обезбједила надлежна војна команда.

Због чињенице да се радило о великом броју мртвих тијела, одмаклим трулежним промјенама, краткоћи расположивог времена и имајући у виду инпровизоване услове рада као и психолошки моменат код породица настрадалих, није се приступало судскомедицинској обдукцији мртвих тијала, већ је добијени задатак био базиран на идентификацији и спољашњем прегледу мртвих тијала са установљавањем вјероватног узрока смрти. У складу са материјално техничким могућностима, обављено је фотографско снимање и видео снимање сваког појединачног случаја.

Послије неколико дана од противничке хрватске стране, добијени су подаци које су урадили њихови стручњаци за идентификацију, у којима се наводи опис одјеће коју су настрадали имали на себи, као и опис личних ствари нађених код настрадалих. Ови описи су такође коришћени у процесу идентификације. Противничка страна није доставила податке ни о једној извршеној идентификацији уз напомену да су сва мртва тијела дактилоскопски обрађена, те да ће резултати дактилоскопске анализе и картони личних карата, који су на њиховој територији бити накнадно достављени. На већини мртвих тијела, осим у изузетним случајевима уочено је у предјелу кажипрста десне шаке присуство остатака црне боје која највјероватније потиче од боје која се употребљава при дактилоскопији.

Након прегледа сваког појединачног тијела доктор Жељко Каран сачинио је записник о идентификацији мртвих тијал који се чува у архиви Веритаса.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.