D.I.C. Veritas

e-Veritas, 09.11.2022, Жупанијски суд у Загребу: поновљени поступак оптуженима за злочин у Зрину

Пред Жупанијским судом у Загребу за данас је заказано рошиште за главни претрес против оптуженика МИРКА ЋУРЧИЈЕ (1961), МИЛЕНКА МИЛКОВИЋА (1965) и МОМЧИЛА БУИНЦА (1968) због кривичног дјела ратног злочина против ратних зраобљеника.

Жупанијско државно тужилаштво у Сиску, оптужницом од 13. децембра 201о.терети их да су, као припадници територијалне обране САО Крајине, 1991. године починили кривично дјело ратног злочина против тројице заробљеника. Двојица заробљеника се још увијек воде као нестали (Драган Матијевић и Иван Жалац), док је Шефик Пезеровић пронађен мртав и за његову смрт се они и терете. Хитна помоћ превозила је ове полицајце који су повређени у тадашњем великом нападу на Поуње, а српске паравојне јединице касније су санитетску екипу пустиле, док су полицајце смакнуле.

За ово дјело је био оптужен и Јаблан Кеић, који је 14.1о.2010. ухапшен на подручју Двора. У марту 2011. поступак против Јаблана Кеића издвојен је од остале тројице. Пресудом ЖС у Сиску у 17. октобра 2011. године Јаблан Кеић је проглашен кривим и осуђен на казну затвора у трајању од 7 година. Врховни суд РХ преиначио је пресуду првостепеног суда у одлуци о казни тако што га је осудио на казну затвора у трајању од пет година.

У односу на опт.Мирка Ћурчију, Миленка Милковића и Момчила Буинца, на основу измјена Закона о примјени Статута МКСЈ, предмет је на поступање достављен Жупанијском суду у Загребу као стварно и мјесно надлежном суду.

Оптуженим Мирку Ћурчији, Миленку Милковићу и Момчилу Буинцу прецизираном оптужницом ставља се на терет да су као припадници оружаних јединица САО Крајине, након што је, сад већ правоснажно осуђени, Јаблан Кејић у Куљанима заробио рањеног припадника МУП-а РХ Шефика Пезеровића, тукли наведеног заробљеника, унијели га у пртљажник аутомобила и одвезли до једне ливаде у Зрину, гдје су га убили из ватреног оружја.

Жупанијски суд у Загребу пресудом од 25. јануара 2019. године оптужене је у одсуству прогласио кривима те их осудио на казне затвора у трајању од по 8 (осам) година сваком .

Врховни суд Републике Хрватске је на сједници одржаној 03.02.2022. укинуо првостепену пресуду и наложио поновно суђење у овом кривичном поступку против опт. Мирка Ћурчије и др. Пошто су оптужени недоступни хрватским органима гоњења, поново им се суди у одсуству.

 

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.