D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 10. mart

1993.

* U Beogradu su bez uspijeha završen razgovori predstavnika vlade RSK sa Gertom Arensom, predsjedavajućim Radne grupe za etničke zajednice i nacionalne manjine Konferencije o Jugoslaviji, koji posreduje u razgovorima između hrvatskih vlasti i RSK.

* Nakon prihvaćanja rezolucije Savjeta bezbjednosti o uspostavljanju Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, Vlada Republike Hrvatske donijela odluku kojom će jedan od najvažnijih zadataka Ministarstva zdravstva biti prikupljanje dokumentacije o ratnim zločinima.

* Međunarodna konferencija o bivšoj Jugoslaviji imenovala u Ženevi petoro uglednih svjetskih pravnika u Arbitražnu komisiju.

1995.

*“Zajednički Savjet odbrane je dokaz više da su sada RSK i RS maltene jedan državni prostor na kome živi jedan narod, jedna vojska, jedan srpski korpus. Imamo zajedničkog neprijatelja i protiv njega se treba boriti zajedničkim snagama”, istakao je general Milan Čeleketić, komandant Glavnog štaba Srpske vojske Krajine.

* Predstavnici Udruženja boraca  rata 1990. Udruženja Srba iz RSK i RS i nekoliko zavičajnih klubova u Beogradu su održali zajedničku konferenciju za štampu, na kojoj su najavili dolazak većeg broja dobrovoljaca u RSK.

* Na kontrolnoj tački UNPROFOR-a između  Nemetina, pod hrvatskom kontrolom  i Sarvaša, pod srpskom kontrolom,  održana prva konferencija za novinare, na kojoj su zajedno bili predstavnici hrvatskih i srpskih medija.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.