D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 10. april

1991.

* Na samitu EZ u Luksemburgu Jugoslavija i njena kriza bili su “glavna sporedna tema”

* Na prvoj sjednici Vrhovnog državnog vijeća u Banskim dvorima, pod predsjedanjem predsjednika Republike Hrvatske  Franje Tuđmana, jučer navečer u Zagrebu osnovan je Zbor narodne garde. Pošto je Hrvatska još uvijek bila u sastavu Jugoslavije to se moglo obaviti samo u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova. Zbog toga se, u skladu sa saveznim i republičkim zakonima, MUP reorganizovao i postavio  u vojno-policijske jedinice Republike Hrvatske. Jedinicama Zbora narodne garde komandovalo je Ministarsvo odbrane Hrvatske. Smotra Zbora narodne garde održana je na Stadionu Kranječevića 28. maja 1991. i taj dan se obilježava kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske. Početkom novembra jedinice ZNG su preimenovane u Hrvatsku vojsku.

* Predsednik Hrvatke Franjo Tuđman govoreći o posljedicama osnivanja Nezavisne Države Hrvatske 10. aprila 1941 na HTV-u rekao je: “Prema mojim spoznajama, ustaše su počinile zločine u Jasenovcu, a broj žrtava – Hrvata, Srba, Roma i Židova – kad se prebroje poimenično (a za to će biti mogućnosti) neće prelaziti brojku od trideset tisuća”.

1992.

* Predsjednik Državnog komiteta za saradnju s predstavnicima UN Borisav Jović dostavio je generalnom sekretaru UN Butrosu Galiju “Memorandum o genocidnoj politici Hrvatske prema srpskom narodu u Zapadnoj Slavoniji”.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman izdao je naredbu kojom se general Zbora Janko Bobetko imenuje za “zapovjednika” svih jedinica Hrvatske vojske na južnom ratištu od Splita do Dubrovnika”.

* Usljed podmetnute bombe u centru Zagreba uništen je Muzej SPC i rezidencija mitropolita zagrebačko ljubljanskog Jovana. Do ovog terorističkog napada na teritoriji Hrvatske srušeno je ili teško oštećeno 60 pravoslavnih hramova.

1995.

* Potpredsjednik Hrvatskih nezavisnih demokrata Josip Manolić je, govoreći o položaju Srba u Hrvatskoj, ocijenio da treba pronaći takav stepen autonomije za Srbe koji bi riješio pitanje hrvatsko-srpskih odnosa. Rekao je da se pitanju ratnih zločina mora prići “diferenciranije”, tako da se ratnim zločincem ne proglašava “svatko ko je branio svoju kuću”.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.