D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.04.2024, ŽDO Osijek: sjednica optužnog vijeća u predmetu protiv opt. Milana Rajšića i dr. zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Osijeku za danas je zakazano pripremno ročište u krivičnom predmetu protiv opt. Milana Rajšića (1950), Radoslava Koševića (1955) i Nebojše Radanovića (1972) zbog ratnog zločina  ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Županijsko državno odvjetnišvo u  Osijeku opt6užnicom od 22. februara  2024. optužene tereti  da su 3. septembra 1991. u Bilju (Baranja) u ulici Kralja Tomislava 63. tokom oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavopravnog poretka Republike Hrvatske  kao pripadnici TO mjesta Darda, zajedno sa drugim nepoznatim pripadnicima TO mjesta Darda, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju sa ratnim zarobljenicima, zarobili Nikicu Lučića, Stevu Grinfeldera zvanog “Švabo” i Branka Strmečkog, prisilili ih da skinu odjeću sa sebe, te ih u improvizovanom špaliru udarali nogama i puškama po glavu i cijelom tijelu, nakon čega su Nikicu Lučića usmrtili pucanjem u glavu.

Milan Rajšić i  Radoslav Košević su uhapšeni  u junu 2023. u Dardi u Hrvatskoj, gdje su mirno živjeli i koju ni za vreme, ni posle rata nisu napuštali, od kada se nalaze u istražnom zatvoru u u Osijeku.

Opt Nebojši Radanoviću  sudi de u odsustvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica .

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.