D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.07.2024, ŽS u Osijeku: ročište za glavni pretres u ponovljenom postupku protiv Svetozara Okanovića

Pred Županijskim sudom u Osijeku za danas je zakazano  ročište za glavni pretres u ponovljenom postupku u predmetu protiv opt. Svetozara Okanovića (1963) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku optužnicom od 13. jula 2005. godine, kojom su pored Okanovića, optuženi i Ilija Stojanović (1964) i Ilija Plavšić (1949), svi iz Kneževa, kod Belog Manastira, tereti ih se  da su u vremenu od septembra 1991. do maja 1992, u baranjskim selima Doboševici i Topolju, osnovali štab TO u namjeri da na tom području onemoguće opstanak Hrvata, protjeraju ih i navedena sela učine etnički čistim srpskim područjem tako što su nesrpsko stanovništvo izvrgavali svakodnevnom fizičkom i psihičkom zlostavljanju i zastrašivanju, nabrajajući šta je koji od njih konkretno učinio.

Opt. Okanoviću se stavlja na teret da je 10.09.1991. lišio slobode Petra Kalinića i tom prilikom ga udario kundakom puške u prsa a malo kasnije šakom u i lice i čelo od čega je ovaj bio ošamućen; 27.11. 1991. u prostorijama Štaba TO u Kneževu Ivu Svalinu vezao za stolicu te ga posjeo na stolicu predavši ga ostalim pripadnicima TO da ga tuku i muče; 11.12.1991. u prostorijama MZ, gdje je priveden Matija Kolar, ispitivao ga tražeći da prizna da ima radio stanici i pritom mu prijetio ubistvom i udario ga nogom obuvenom u vojničku čizmu, zadavši mu težu povredu usta; tokom jeseni 1991 i zime 1992. prisiljavao stanovnike Kneževa, Doboševice i Topolja nesrpske nacionalnosti na obavljanje prisilnih radova na kopanju rovova za bunkere (trojica Davor Biro, Tadiju Jakšića i Ivu Svalinu, tokom juna 1992. god u štab priveo Davora Biroa i i prisiljavao ga da pristupi u srpske redove.

Okanovića je 10. maja 2022. godine norveška policija uhapsila u Oslu po hrvatskoj potjernici, odakle je ekstradiran u Hrvatsku 28. jula iste godine, od kada se i nalazi u istražnom zatvoru u Osijeku.

Pošto su ostala dvojica saoptuženika nedostupna hrvatskom pravosuđu, postupak je razdvijen u odnosu na opt. Okanovića.

Županijski sud u Osijeku 5. aprila 2023. godine objavio je presudu kojom je optuženi Okanović proglašen krivim zbog krivičnog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine.

Vijeće je donijelo i rješenje, kojim je produžen istražni zatvor,  a koji može trajati do pravomoćnosti presude.

Visoki kazneni sud je, na sjednici održanoj 19.03.2024, ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje “jer je sud ispustio jednu radnju zbog male kriminalne količine”.Okrivljeni je zadržan u istražnom zatvoru.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.