D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.09.2022, На изгорјелим лешевима били су уочљиви знаци заживотног доспјевања у пламен

У  акцији „Медачки џеп“ рањеника уопште није било. Управо та чињеница и резултати прегледа тијела на српској страни (разбијене лобање, многобројне прострелне ране из непосредне близине, одсјечени дијелови тијела, живи бацани у ватру) упућују на закључак да се радило о систематском убијању заробљених и рањених.

Специјалиста судске медицине патолог доктор Жељко Каран, који је предводио екипу за судско медицински преглед посмртних остатака жртава из Медачког џепа у свом писаном налазу и мишљењу, између осталог наводи и ово:

„На свим настрадалима, уочљиве су експлозивне и прострелне повреде, најчешће и једне и друге, и то многобројне, значајан је и податак да приликом агресије о којој је ријеч, уопте није било рањених, што ријечито говори о намјенама агресора.

Посебан проблем приликом процеса идентификовања била су потпуно угљенисана тијела, а у једном случају и хрпа од свега неколико килограма угљенисаних костију. Ипак, идентификација је успјешно обављена и потврђена од стране породица настрадалих. На изгорјелим лешевима били су уочљиви знаци заживотног доспјевања у пламен.“

Процесу идентификације и судско медицинске обраде која је извршена, нарочито у посебно илустрованим случајевима, присуствовали су и представници УНПРОФОР-а.

 

Veritas.info

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.