D.I.C. Veritas

e-Veritas, 10.11.2022, Županijski sud u Splitu: nepravosnažno u odsustvu osudio dvojicu Srba iz Benkovca za ratni zločin

Na ukupno 11 i po godina zatvora, na splitskome Županijskom sudu osuđeni su nepravosnažno Milan Veselinović (54) i Jovo Zečević (55), obojica po nacionalnosti Srbi rodom iz Benkovca, i to zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, piše Slobodna Dalmacija u broju od 8. novembra 2022.

Obojica su nekadašnji pripadnici milicije SAO Krajine i sudilo im se u odsustvu jer su nedostupni hrvatskom pravosuđu. Veselinović osuđen na pet i po a Zečević na šest godina zatvora.

Optužnica ŽDO-a Zadar teretila ih je da su 3. avgusta 1992. godine u Kakmi, naselju u opštini Polača u Zadarskoj županiji, kao “pripadnici pobunjenika na tada okupiranom području RH”, organizovani u jedinice milicije SAO Krajine, prvo lišili slobode civila D. L. (Davor Lukić) te mu vezali ruke konopcem, bacili ga na zemlju i tukli ga nogama po cijelom tijelu.

U jednom mu je trenutku Zečević između prednjih zubi zario nož, koji je izvukao iz čizme, i vrteći njime slomio mu dva zuba, tako da mu je povredio i zubno meso, a nakon toga ga je tim nožem zarezao po nosu i uvu, govoreći mu da će mu odrezati uvo.

Tako krvavog odnijeli su ga u obližnju gostionicu i u toaletu ga prolijevali kantom vode, pa kada je pukao konopac kojim su mu bile vezane ruke, ponovno ga počeli udarati po cijelom tijelu i prolijevati ga vodom kako bi oprali krv s njega.

Izveli su ga iz gostionice kako bi ga vezali za ogradu obližnjeg spomenika, gdje su ga nastavili tući po tijelu, tako da bi on padao, a oni bi ga dizali i dalje ga tukli, a na koncu su ga zatvorili u pomoćnu prostoriju gostionice.

“Oni su pucali, tukli, razbijali, rezali rukave, ruke, a Veselinović mi je psovao majku ustašku. Bacili su me na beton i tukli kundacima te pucali oko mene. Tukli su me šakama, rukama, nogama, kundakom i pištoljem po cijelom tijelu, a Zečević je izvadio nož i zarezao me po nosu i uhu, odsjekli su mi rukave od košulje. Zečević mi je nož zario između prednjih zubi i slomio dva prednja zuba.

Potom su me odveli u Benkovac, gdje su me stavili u samicu, a prethodno mi je jedan iz grupe razbio lubanju, a nakon Benkovca sam odveden u Knin, i to na sud pa u istražni zatvor jer sam imao pištolj. Vi odlučite o njihovu progonu, oni su tada imali oko 18 godina i nisu bili svjesni što rade”, kazao je oštećeni, ne postavljajući nikakav imovinskopravni zahtjev.

Županijski sud u Splitu je istim optuženima za isto krivično djelo 18. janura 2021. ozrekao identične kazne. Visoki kazneni sud je u sjednici vijeća održanoj 28. aprila 2021. prihvatio žalbu branitelja M. Veselinovića, a povodom te žalbe po službenoj dužnosti i u odnosu na opt. J. Zečevića ukinuo prvostepenu presudu te  predmet uputio prvostupenom sudu na ponovno suđenje i odluku.

 

Veritas.info

 

 Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.