D.I.C. Veritas

e-Veritas, 11.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 11. januar

1990.

* Sabor SRH, na sjednicima Društveno-političkog vjeća, Vijeća udruženog rada i Vijeća opština, donio je Odluku da se pristupi raspravi o promjeni ustava SRH.

*Sabor SRH usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o društvenim organizacijama i udruženjima građana. Prema tom zakonu ragistrovana je Matica Hrvatske (ukinuta 1972. godine) kao društvena organizacija.

1991.

* Konstituisana je prva poslijeratna višestranačka Skupština Republike Srbije. Za predsjednika Skupštine izabran je Slobodan Unković. Pred Narodnom skupštinom, zakletvu je položio predsjednik Republike Srbije Slobodan Milošević.

* Mađarska vlada demantovala je vjesti pojedinih beogradskih medija, da je tajno prodavala oružje Hrvatskoj.

1992.

* Arbitražna (Badinterova komisija) uputila je Međunarodnoj konferenciji o Jugoslaviji pravna Mišljenja (od 2 do 7) o međunarodno pravnom status Jugoslavije. Mišljenje broj 5 se odnosi na uslove za priznanje Hrvatske.

* Na drugoj sjednici SO Srpskog naroda Bihać zvanično je proglašena Opština srpskog naroda Bihać. Za predsjednika SO Srpskog naroda Bihać izabran je Stevo Beslać, za potpredsjednika Jovo Pilipović, za predsjednika Izvršnog odbora Branko Cvjetičanin.

* U Komesarcu, opština Slunj, prilikom nailaska na zasjedu ZNG, stradali su Benić Alen (1970) i Pavić Zoran (1967).

 1993.

* Prema dosad prikupljenim podacima Odjela za informisanje i istraživanje Ministarstva zdravstva Hrvatske, u ratu u Hrvatskoj poginule su 6.442 i ranjene 23.062 osobe, od kojih su jedna trećina civili.

1995.

* U bazi UNPROFOR-a, na zagrebačkom aerodromu Pleso počeo je novi krug pregovora delegacija RH i RSK o sprovođenju Sporazuma o ekonomskim pitanjima, koji je potpisan početkom prošlog mjeseca. Razgovori su se vodili iza zatvorenih vrata, a u njima su učestvovali i međunarodni posrednici lord Dejvid Oven i lord Torvald Stoltenberg. Na čelu krajiškog pregovaračkog tima je predsjednik Vlade RSK Borislav Mikelić, a šef hrvatske delegacije bio je Hrvoje Šarinić.

* Prema procijenama Komeserijata za izbjeglice, u Srbiji ima 420.000 registrovanih izbjeglica, od toga je 192.000 iz Hrvatske. Većina su Srbi, ali ima oko 38.000 Muslimana, 11.000 Hrvata, 48.000 Jugoslovena i drugih.

* Hrvatski premijer, Nikica Valentić, koji boravi u posjeti Pekingu, izjavio je da Hrvatska neće produžiti mandat UNPROFOR-a, koji ističe 31. marta 1995. godine.

* Predstavnik MKSJ potvrdio je da ovaj Sud tijesno sarađuje sa vlastima u SRJ, “Razmatraju se oblici saradnje, koji, između ostalog, predviđaju i postavljanje oficira za vezu između jugoslovenskih vlasti i Suda.”

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.