D.I.C. Veritas

e-Veritas, 11.03.2024, ŽS u Zagrebu: glavni pretres u predmetu protiv opt. Jure Šajatovića i dr. zbog kriv. djela ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano ročište za glavni pretres u ponovljenom postupku protiv opt. Jure Šajatovića (1950), Milenka Bajića (1962) i Živka Kragujevića (1960) zbog kriv. djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno otvjetništvo u Sisku optužnicom od 30. juna 2009. tereti ih  da su 19. marta 1993. godine u popodnevnim satima, na privremeno okupiranom području Novske zvanom Novsko brdo, Šajatović kao načelnik obavještajno bezbjednosnog organa i zapovjednik izviđačko diverzantskog odreda 18. Korpusa Srpske Vojske Krajine, Bajić kao načelnik bezbjednosti 54. pješadijske brigade Srpske Vojske Krajine, Kragujević kao načelnik organa bezbjednosti 98. pješadijske brigade Srpske Vojske Krajine, naredili Bijeliću i Kneževiću, pripadnicima izviđačko diverzantske grupe Branislava Miščevića, da zajedno sa Branislavom Miščevićem i Željkom Vrljanovićem, maskirani u uniforme pripadnika HV-a i naoružani automatskim pištoljima “Škorpion” s prigušivačima, istog dana sa okupiranog područja uđu u grad Novsku i likvidiraju Stjepana Grgića, “dozapovjednika” privremene formacije novljanske domobranske čete te članove njegove porodice, pa su na temelju naredbe došli do kuće porodice Grgić, hicima iz navedenog naoružanja usmrtili Stjepana Grgića, njegovu suprugu Tomislavu Grgić, sina Ivana Grgića i kćerku Anamariju Grgić, nakon čega su, pretražujući stvari po kući, pronašli ključeve automobile marke “Isuzu” te ga odvezli.

Na osnovu izmjena Zakona o primjeni Statuta MSJ, predmet je na postupanje dostavljen Županijskom sudu u Zagrebu kao stvarno i mjesno nadležnom sudu, gje je postupak protiv optuženika započeo u junu 2020, u odsustvu optuženika.

Presudom ŽS u Zagrebu od 28.10.2020. svi optuženi su osuđeni svaki na po 20 godina zatvora.

Vrhovni sud Republike Hrvatske u sjednici održanoj 17. novembra 2022. prihvatio je žalbe odbrane optuženog Jure Šajatovića,  optuženog Milenka Bajića i optuženog Živka Kragujevića, a u povodu tih žalbi i po službenoj dužnosti, ukinuo prvostupanjsku presudu u odnosu na optuženog Juru Šajatovića, optuženog Milenka Bajića i optuženog Živka Kragujevića te je predmet u tom dijelu upućen sudu prvog stepena na ponovno suđenje i odluku. Odbio je žalbe odbrane optuženog Ljubinka Bijelića te optuženog Dragana Kneževića kao neosnovane te je u pobijanom, a neukinutom dijelu, potvrdio presudu suda prvog stepena.

Optuženima se i u ponovljenom postupku sudi u odsustvu.

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.