D.I.C. Veritas

e-Veritas, 11.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 11. april

1991.

* Predsjednici republika, odnosno predsjednici Predsjedništva Republika nastavili su na Brdu kod Kranja (Slovenija) raspravu o uređenja odnosa između jugoslovenskih naroda, odnosno njihovih republika. U konstruktivnim razgovorima jasno su se uobličile dvije moguće opcije razrešenja državno-političke krize: 1) savez suverenih država ili 2) Jugoslavija kao jedinstvena demokratska savezna država. U odnosu na te različite koncepcije, predsjednici su se saglasili da demokratski princip nalaže da tako sudbonosno opredjeljenje treba prepustiti odluci putem referenduma (plebiscita) u svakoj republici.

1992.

* Jedinice Kninskog korpusa JNA, razbile su tri brigade ZNG Hrvatske u dejstvima na pravcu Kupres-Prozor i Kupres-Livno, saopštila je Informativna služba ovog korpusa.

* Predsjednik Skupštine republike Srpske Momčilo Krajišnik nagovjestio je da bi poslije 20. aprila, kada je zakazana sjednica Skupštine RSK, moglo da dođe do ujedinjenja dvije republike – RS i RSK. Deklaracija o ujedinjenju usvojena je na zajedničkom zasjedanju skupština, oktobra 1992. u Prijedoru.

Dušan Barović (1954), Ratko Simović (1963) i Borivoj Zirojević (1955), pripadnici Nikšićkog korpusa uhvaćeni su u Mostaru, pri povratku u kasaranu “Južni logor”, posle hapšenja, oni su odvedeni u neku kuću iza Bijelog Brijega. Barovića su tamo izrezali nožem po grudima, vratu i stomaku i isprebijali ga. Takođe su mu na čelu nožem urezali četiri slova S. Odatle je prebačen u Grude, a zatim u vojnu policiju u Splitu, pa u Loru. U Lori je bio teško mučen, da bi ga 14. aprila prebacili u Duvno, u logor u gimnaziji ili školi časnih sestara, gde je podlegao povredama 22. aprila oko 19 sati. Zirojevića su u Bijelom Brijegu takođe izrezali nožem po grudima i rukama, rasečeno mu je uvo, a na čelu urezan krst sa dva S u gornjim uglovima. Zirojević je potom prebačen u Grude, a zatim u vojnu policiju u Splitu, i na kraju u Loru. Iz ovog logora je 14. aprila prebačen u Duvno, najpre u školu časnih sestara kod vojne policije, a zatim 23. aprila u logor u Srednjoškolskom centru. Iz ovog logora 28. aprila oko 17 sati, Ivan Krišto, zvani Dugonjče, odveo ga je navodno u Grude na razmenu. Od tada mu se gubi svaki trag. Ivan Krišto se takođe pominje i u slučaju Ratka Simovića, koga je, takođe zajedno sa Zirojevićem, odveo navodno u Grude na razmenu, odakle mu se gubi svaki trag, ali se pretpostavlja da je prebačen u Loru. Pre toga, u Bijelom Brijegu Simoviću je odrezano levo uvo, ranjen je u desnu nogu, izrezan nožem po grudima i rukama, a imao je i jake modrice po leđima i polomljena rebra. Odatle je prebačen u Grude, a zatim u vojnu policiju u Splitu i na kraju u Loru.

1995.

* Predstavnik snaga UN u Zagrebu saopštio je da je smijenjen komandant sektora istok, ruski general Aleksandar Pereljakin, kako je rekao “zbog ozbiljnih nedostataka”. Prema nekim izvorima ruski general je smijenjen zbog optužbi Hrvatske da je sarađivao sa Srbima.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.