D.I.C. Veritas

e-Veritas, 11.10.2022, Identifikovani i sahranjeni posmrtni ostaci Srbina sa Korduna

Danas smo od rodbine dobili informaciju da su identifikovani i sahranjeni posmrtni ostaci Srbina Steve Kopača sina Milana, rođenog 1947. godine u Čremušnici, opština Vrginmost, koji se vodio među nestalim osobama od 9. avgusta 1995. godine.

Stevo je po Izvještaju HHO za bivši UN sektor Sjever od 01. jula 2000. godine ubijen na biciklu na putu u selu Viduševac.

Branko Kopač je 28. maja 2012. godine, preko Veritasa i Komisije za nestala lica Vlade Srbije, podnio molbu Uredu Vlade RH za zatočene i nestale da ekshumiraju i identifikuju posmrtne ostatke njegovog brata Steve Kopača.

U molbi je naveo da je njegov brat Stevo bio invalid od 1986. godine, pa kao takav da i nije bio vojno angažovan. Do “Oluje” je živio u selu Čremušnica na kućnom broju 113 sa ocem Milanom.

Dana 8. ili 9. avgusta 1995. godine, Stevo je krenuo od kuće biciklom cestom u pravcu Zagreba. Na otprilike tri kilometra dalje od kuće u zaseoku Erori naišao je kamion sa hrvatskim vojnicima, te su se zaustavili i skinuli Stevu sa bicikla i utrpali ga u kamion gdje su ga tukli, a zatim ga iz kamiona prebacili u obližnju drvenu kuću, gdje su ga nastavili tući i mučiti, a potom ga objesili na orah pored ceste ispred dvorišta Stevana Stanojevića zvanog Basta na kućnom broju 33 u Donjoj Čremušnici. Ovu scenu i jauke vidjele su i čule komšije iz obližnjih kuća od kojih neki i danas žive u tom selu.

Stevin leš su mogli vidjeti svi koji su prolazili cestom Blatuša – Zagreb. Nakon tri dana leša više nije bilo na orahu, a mještani su vidjeli ljude koji su kopali raku u Bastinom dvorištu na tridesetak metara uz stazu koja vodi sa glavnoga puta u dvorište porodične kuće, a do kuće ima još nekih 15 metara, pa pretpostavljaju da je na tom mjestu pokopan upravo Stevin leš.

U istom dvorištu prema kazivanju mještana nalazi se još jedna lokacija, desetak metara dalje od prve gledano ka unutrašnjosti dvorišta. Mještani tvrde da su na ove dvije lokacije pokopani posmrtni ostaci najmanje petoro ljudi.

Veritas ne raspolaže informacijom kada je izvršena ekshumacija posmrtnih ostataka. Identifikacija je prema saopštenju Ministarstva hrvatskih branitelja od 29. septembra 2022. godine, obavljena isti dan na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, kada je provedena zvršna identifikacija posmrtnih ostataka šest osoba čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA. U tom saopštenju se navodi da su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirani sa područja Sisačko-moslovačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije.

U saopštenju se ne navode imena identifikovanih, pa nam druga imena identifikovanih, osim već pomenutog Steve Kopača, još nisu poznata.

Posmrtni ostaci Steve Kopača po informaciji koju smo dobili od njegovog brata Branka sahranjeni su 7. oktobra 2022. godine na mjesnom groblju u Gornjoj Čremušnici.

Iz već pomenutog saopštenja Ministarstva hrvatskih branitelja, proizilazi da Republika Hrvatska traga za još 1.830 osoba nestalih i smrtno stradalih tokom rata devedesetih, bez navođenja nacionalne pripadnosti žrtava. Prema Veritasovim podacima na dašnji dan traga se za još 1.516 osoba srpske nacionalnosti, od kojih se čak oko polovine ne nalazi na spisku nestalih osoba na području RH kojeg vodi MKCK, a na kojeg se poziva i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.